Autor: Kaubandus.ee • 12. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poevargused maailmas 6% võrra kasvanud

Majandussurutis on poevargusi maailmas suurendanud ligi kuue protsendi võrra, samas erandlikuna pole Soomes varguste kahju suurenenud.

Poevarguste kahju on maailma peale kokku üle 1300 miljardi krooni, vahendas Helsingin Sanaomat turvasüsteemide pakkuja Checkpoint Systemsi uuringut.

Kõige rohkem on vargused suurenenud Põhja-Ameerika poodides, kus vargusi on aastatagusest ajast kaheksa protsendi võrra rohkem. Rahas teeb see 46 miljardit dollarit. Poodidest kadus varasemast rohkem toitu, riideid ja ravimeid. Samas investeeritakse varasemast vähem varguste ennetamisse ja turvasüsteemidesse.

Soome Checkpointi tegevjuhi Vesa Saarineni sõnul on Soome erandlik, seal ei ole kadu sugugi kasvanud. "Suured poeketid on avanud hulga uusi poode, aga varguste ennetamise ja turvalisuse pealt pole kokku hoitud," ütles ta.

Soome poodide müügist kaob varguse tõttu 1,3 protsenti kaubast, maailma keskmine on 1,43 protsenti.

Kõige rohkem varastatakse poodidest firmarõivaid, tööriistu ja valitud toidukaupu, näiteks sisefileed ja muud hinnalist liha. Ka kosmeetikat, videomänge ja muusikat varastatakse palju.

Euroopa iseärasus on toidu vargus. Kõrgema klassi liha kaob Euroopa poodidest kaks korda rohkem kui kujal maailmas.

Saarineni arvates võib põhjus olla selles, et näiteks sisefilee on kallis, peaaegu nagu firmarõivad, ja lihapakikesi on lihtne kas või riiete alla peita.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700