Autor: Kaubandus.ee • 21. jaanuar 2010

Kuidas osta kala õigesti?

Et poest mitte roiskumisalgetega kala saada, tasub eelistada neid, mil pea küljes, sest äralõigatud peadega kalade "parim enne" on tihtilugu möödas, teab rääkida Ilmatsalu kalakasvanduse omanik Urmas Vahur.

Tarbija seisukohalt on Vahuri arvates oluline teadmine, et kõige õigem on osta peaga kala, sest siis näeb kohe ära, on see värske või mitte.

"Tarbijad ei oska sageli osta – vaadatakse poeletil, et ilus punane filee, aga tegelikult võib see olla juba kaua seisnud ning pea on lõigatud ära selleks, et  pungis silmade järgi poleks aru saada, et tegu ei ole just kõige värskema kraamiga," selgitas ta.

OÜ Ilmatsalu Kala sai läinud sügisel tuntuks sellega, et lasi Tallinna linnavõimu tellimusel Lasnamäe endise paekarjääri tehistiiki tsentneri jagu paariaastaseid karpkalu. Üritus toimus paar nädalat enne valimisi kärtsu, mürtsu ja linnapea enese kohalolekuga. 

Maaülikooli professor Tiit Paaver kinnitas, et kalade tarbijale mugavaks toiduks ettevalmistamine on kalakasvatuse arengu elementaarne eeldus.

"Tänapäeval ei osta perenaine kuigi meelsasti poolelusat rabelevat limast kala, kellel tuleb köögis hakata soolikaid välja võtma ja soomuseid maha kraapima," selgitas Paaver. "Selleks, et kalakasvatuse toodangumahtu suurendada, on vaja pakkuda tarbijale töödeldud, lihtsat serveerimist võimaldavaid kalatooteid."

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700