Autor: Kaubandus.ee • 8. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupmehed prognoosivad vaid mõne protsendi jagu müügi kasvu

Kuigi 2009. aastal vähenes Tiimari Baltic ASi müügitulu tervelt 26%, näitas müük aasta lõpus kasvu ning tulemus oli positiivne, rääkis Äripäevale Tiimari Baltic ASi Eesti piirkonnajuht Terje Vabo.

"Tiimari Baltic ASi müügitulu kukkus nii inimeste ostujõu vähenemise kui ka uute ostukäitumise trendide kujunemise tõttu. Näiteks kahanes impulss-ostude osakaal," selgitas Vabo.

Optimistlikult lisas ta, et viimases kvartalis kasvasid müügid võrreldes aasta algusega märgatavalt ning majandusaasta resultaat oli positiivne.

Selle aasta plaanidesse kuulub Tiimaril Vabo sõnul olemasolevate kauplustega jätkamine kõigis Balti riikides ning tootevaliku täiustamine.

Helsingi börsil noteeritud Soome jaekaubandusettevõte Tiimari teatas reedel, et teenis neljandas kvartalis 1,3 mln euro suuruse ärikasumi võrreldes 2008. aasta 0,3 mln eurose ärikahjumiga. Tiimari tegevdirektor Hannu Kroon märkis, et aasta lõpus olid müüginumbrid paremad kui aasta alguses. "Ja ärikasum oli selgelt positiivne ja parem kui aasta tagasi," märkis Krook.

Eratabimine madalseisus

"Usun, et paljud kogesid sama mustrit," vastas AS Novaluxi tegevjuht Margo Pruunlep Äripäeva küsimuse peale, kas ka Novalux täheldas aasta alguses kehvemat müüki kui aasta lõpukuudel. Ta lisas, et aasta lõpp oli ka Novaluxi müükides selgelt parem kui algus, sest tarbimispühad ehk jõulud mõjuvad üldjuhul alati müükidele kenasti.

Mida prognoosite selleks aastaks? "Eratarbimine jääb endiselt madalseisu," rääkis Pruunlep.

Jysk Linnine'n Furniture OÜ piirkonnajuht Rein Almet ütles Äripäevale, et praegu on selline aeg, kus kõik muudkui ootavad, et müük hakkaks tõusma. "Kas just endisele tasemele, aga väikest tõusu oodatakse ikka," lisas ta. Jaanuar oli Jyskile tagasihoidlikum, veebruaris märgati Almeti sõnul väikest müüginumbrite tõusu.

"Võib täheldada, et suuremate ostude korral käivad inimesed enne mitu korda poes," rääkis Almet klientidest.

Superbox toetas müüki

"2009. aasta müük kasvas 18,8% võrreldes 2008. aastaga, mis tulenes eelkõige 2008. aasta lõpus ettevõtte portfelli lisandunud Superboxi kaupluste lisandunud müügist," rääkis KoduExtra OÜ juhatuse liige Tõnu Lemsaar.

Mis on mis

Odavjaemüügiketid Eestis

Tiimari

Registreeritud Helsingi börsil, gruppi kuulub kaks kaubamärki Tiimari ja Gallerix.Kuues riigis ligi 300 poodi.JyskKauplused asuvad kogu maailmas ja nende arv ületab 1000.KoduExtraKauplustekett loodi 1998. aastal. Praegu on kauplusi kokku 11.Suuromanik on Soome firma Scandinavian Non-Food Center KY ja Rukax OY ning Scan-Tukka OY. Osanik Reijo Aulis Mänpää.NovaluxKodulehe andmetel avati esimene pood Eestis 2000 aastal. Praeguseks on Eestis 15 kauplust.Kuulub võrdselt Holland Holding OÜ-le ja Novest Holding ASile.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757