Autor: Kaubandus.ee • 10. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valio: toorainepuudus piirab ekspordivõimalusi

Valiole on ekspordipiduriks saamas piimatootmise vähenemine Balti riikides, ütles Valio Eesti ASi ekspordidirektor Elar Ollik, kommenteerides Eesti väliskaubanduskonto esimest positiivset bilanssi viimase 17 aasta jooksul.

„Positiivne on see, et eelmisel aastal tehtud arendustöö Venemaa turul kannab vilja ja müügipotentsiaal ning huvi meie juustu vastu on suur. Samas tunnetame kogu Baltikumi piimatoomise vähenemisest tingitud toorainepuudust, mis limiteerib meie ekspordivõimalusi,“ vastas Ollik Äripäeva küsimusele kuidas aasta algus eksporditurgudel on läinud.

„Uutest turgudest tahaks eelkõige ära mainida Ameerika Ühendriigid, kuhu alustasime juustu eksportimist selle aasta alguses. Tegemist on spetsiaalselt USA turu jaoks välja töötatud juustuga,“ ütles Ollik.

Tulevikuperspektiividest rääkides ütles Ollik, et kindlasti tahab Valio säilitada oma positsiooni Eesti suurima juustueksportijana. „Kuna piimaturul on olukord stabiilselt ebastabiilne, siis on keeruline ennustada, kui kergeks või raskeks see osutub,“ nentis ta. „Mingil määral sõltuvad müügimahud sihturgude tarbijate ostujõust, kuid rohkem siiski konkreetselt piimandussektoris toimuvast – kas ja kui palju taastub piimatootmine Baltikumis, mis juhtub, kui EL hakkab realiseerima interventsiooniladudesse kogutud lõssipulbrit ja võid, mis suunas liigub piimatootmine USA-s, kui palju Venemaa piimatootmine suvel tulenevalt sesoonsusest kasvab jne.“

Enim kasvas veebruaris nn. kolmandate maade eksport. „Võimalik, et selline trend jätkub ning aitab hoida ka lähikuudel bilansi positiivsena,“ ütles Ollik, lisades samas, et kõige olulisem on Eesti eksportijatele siiski praegu eelkõige Soome ja Rootsi turul toimuv.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700