Autor: Kaubandus.ee • 23. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma kallim mark müüdud

Maailma kallim postmark, Rootsi 1855. aasta kollane kolme skillingilne, vahetas eile taas Šveitsis David Feldmani oksjonil omaniku, selgub oksjonipidaja koduleheküljelt.

1996. aastal müüdi maailma kallim postmark 2 875 000 šveitsi frangi eest. Margi ostja oli rahvusvaheline konsortsium, tehingu summat ei avalikustata. Enampakkumises osalesid neli ostjat.

Oksjonipidaja David Feldman kirjutas oksjonibrosüüris, et tegu on maailma kalleima esemega. Värvi vigatrükiga mark, mis kaalub 0,02675 grammi, vahetas 1996. aastal omaniku 2,3 miljoni dollari eest. Toona maksnuks kilo sellist marki 70 miljardit USA dollarit. Mark jäi ka seekord maailma kalleimaks.

„Konsortsiumi liikmed, kes margi ostsid, usuvad, et tegu on soliidse investeeringuga praegustel turbulentsetel aegadel,“ ütles David Feldman. „Konsortsium soovib hoida ostusumma salajas, kuid mul on natuke kahtlusi nii selle osas, et hind kui ka ostjad jäävad saladuseks.“

Selle margi ainueksemplari avastas markide müügist taskuraha saamise eesmärgil pere kirjavahetust üle vaadanud 1885. aastal 14aastane Rootsi koolipoiss Georg Bachman. Ta viis selle kohaliku margikaupmehe  juurde, kes maksis margi eest seitse Rootsi krooni, mis oli tol ajal päris suur raha. 1890. aastal vaheas juba mark omaniku 300 Rootsi krooni eest. Mark on vahetanud korduvalt prominentseid omanike.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070