Autor: Kaubandus.ee • 4. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Banaanisõda saab läbi

Euroopa Parlament kinnitas uue tollileppe EL ja Ladina-Ameerika banaanitootjate vahel, lõpetades 16 aastat kestnud kaubandussõja.

Uue leppe kohaselt alandab EL banaanide imporditariife Ladina-Ameerika riikidele praeguselt 176 eurolt tonnist 114 eurole tonnist aastaks 2017, kirjutab EU Observer.

Parlament nõuab ka, et EL suurendaks kompensatsioone endistele Euroopa kolooniatele Aafrikas ja Kariibi mere piirkonnas, kes uuest leppest kaotavad.

Endised kolooniad, kes on tollidest vabastatud, saavad aastani 2014 toetust 200 miljonit eurot – seda summat sooviks Euroopa parlament siiski veelgi suurendada ning pikendada toetuse maksmist aastani 2020.

EL otsuse kritiseerijad ütlevad, et see annab tugeva hoobi arenguriikidele ja väikestele banaanitootjatele ning eelise suurtele puuviljaeksportijatele nagu näiteks USA hiid Chiquita.

EL on maailma suurim banaaniturg, rohkem kui 70 protsenti siin müüdavatest banaanidest tuleb Ladina-Ameerikast. Ülejäänu on pärit Küproselt, Kreekast, Madeiralt, Kanaari saartelt ning Prantsusmaale kuuluvatest ülemereriikidest Guadeloupelt ja Martiniquest.

„Banaanisõda“ sai alguse 1993, kui EL kehtestas eelispoliitika impordile endistest Briti ja Prantsuse kolooniatest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070