Autor: Kaubandus.ee • 1. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uuring: käsimüügiravimeid ostaks poest pea pooled küsitletutest   

Täna Turu-uuringute ASi poolt esitletud uuringust selgub, et ligi pooled vastanuist suhtuvad käsimüügiravimite müügikanalite laiendamisse apteekidest väljapoole positiivselt.

Uuringu tellija, Ravimitootjate Liidu juhi Riho Tapferi sõnul oli uuringu eesmärgiks hinnata rahva ootusi käsimüügiravimite kättesaadavuse osas ning selgitada elanikkonna suhtumist käsimüügiravimite müügikohtade laiendamisesse.

Uuringu läbiviija Turu-uuringute ASi uuringujuht Iivi Riivits-Arkonsuo sõnul võib uuringutulemustele tuginedes öelda, et eestlased jagunevad laias laastus kaheks – pooled soovivad, et käsimüügiravimeid oleks võimalik osta ka väljastpoolt apteeke teine pool arvab, et seda ei ole vaja.  

Uuringus küsiti vastajatelt arvamust ka suitsetamisest loobumise abivahendite(plaastri ja närimiskummi) osas. Üle poole ehk 63% arvas, et neid peaks olema kindlasti võimalik osta ka kauplustest ehk ostukohtadest, kust saab ka sigarette.

Tervise Arengu Instituudi eksperdi Tiiu Härmi sõnul panustab riik miljoneid  suitsetamisvastasesse võitlusesse aga suitsetamisest loobumise abivahendid on täna kättesaadavad vaid apteekides. Kuigi apteekritel on oluline osa nikotiinasendusravi preparaatide kasutamise nõustamisel ja suitsetamisest loobumise teenusele suunamises, võiksid suitsetamisest loobumise abivahendid olla kättesaadavad ka sigarettide ostukohtades. Seda kinnitab Soome juba üle 3-aastane kogemus, mis vajaks järgimist.

Konkurentsiameti peadirektori Märt Otsa sõnul on Eestis kujunenud olukord, kus kahele hulgimüüjale kuulub kuni 90% ravimite turustamisest, mis välistab normaalse turukonkurentsi ja ei motiveeri ettevõtjaid pakkuma ravimikasutajale parimat ning soodsaimat valikut.

Käsimüügiravimite müük väljaspool apteeke parandaks konkurentsiolukorda, mille tulemusel täieneks ravimite valik ning alaneks hinnatase. „Laiendades müügikanaleid ja kaotades turubarjäärid, parandame oluliselt ravimite kättesaadavust, alaneb hinnatase ja suureneb valik. Rääkimata sellest, et kindlasti muutub ka ettevõtjate käitumine tarbijasõbralikumaks,“ selgitab Märt Ots.

Käsimüügiravimid on täna Eestis apteekide monopol kuigi mujal maailmas sh Skandinaavias on käsimüügiravimid kättesaadavad ka kauplustes. Kaupmeeste Liidu juhatuse esimehe Kati Kusmini sõnul on jaekaubanduse poolt valmisolek käsimüügiravimite kauplustesse toomise osas olemas.

Septembrikuus läbiviidud üleriigiline küsitlus hõlmas 1000 inimest üle Eesti  vanuses 15-74 eluaastat.

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070