Autor: Kaubandus.ee • 21. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tarbijate kindlus püsib madalal

Tarbijate kindlustunne püsib veebruaris madalal, halvenedes kuu varasemaga võrreldes veidi, näitas konjunktuuriinstituudi (EKI) veebruari tarbijabaromeetri küsitlus.

Halvenesid hinnangud tööturu arengutrendidele järgneva aasta jooksul ja säästuvõime prognoos.

EKI veebruari tarbijabaromeetri küsitlus näitas, et perede (tarbijate) kindlustunne veebruaris võrreldes jaanuariga oluliselt ei muutunud ja vastav indikaator oli -14 (jaanuaris -13 ning pikaajaline keskmine -10).

Paranemine toimus nii ootustes pere kui ka riigi majandusolukorra suhtes. Veebruaris prognoosis 26% küsitletutest, et Eesti majandusolukord on 12 kuu pärast parem kui nüüd, 34% ootas sama olukorra püsimist ja 30% elanike arvates on olukord siis halvem (jaanuaris olid vastavad protsendid 20, 34 ja 34).

Aastail 2005–07 oli perede hulgas ülekaalus need, kelle hinnangul nende majandusolukord aastaga paranes. Nii hindas 2007. aasta veebruaris 37% küsitletuist, et viimase aastaga nende majandusolukord paranes, 44%-l oli olukord jäänud samaks, 6%-l halvenenud.

Alates 2008. a jaanuarist on olnud ülekaalus need pered, kelle hinnangul nende majandusolukord muutus viimase aastaga halvemaks. Tänavu veebruaris hindas 22%, et nende majandusolukord viimase aastaga halvenes, 48%-l jäi samaks ja 17%-l paranes.

Tarbijate inflatsiooniootused oluliselt ei muutunud (saldo jaanuaris -21, veebruaris -20).

Perede rahalises olukorras olulisi muutusi aset ei leidnud. Veebruaris 37% peredest säästis, 49% tuli ots-otsaga välja, 14% elas kas varasematest säästudest või oli võlgades.

Püsikaupade ostuprognoos püsib konjunktuuriinstituudi teatel kesine.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757