Autor: Kaubandus.ee • 28. veebruar 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubandusketi juht loodab, et ei pea streigiteemaga kunagi kokku puutuma

Meil pole seni selle teemaga kokkupuudet olnud ja ma väga loodan, et ei tulegi, vastas TÜH Tartu Tarbijate Kooperatiiv juhatuse esimees Tarmo Punger päevaküsimusele, mida te teete selleks, et teie töötajad ei streigiks.

Päevaküsimuse ajendiks on järgmise nädala sündmused, mil üle Eesti korraldatakse palju protestiaktsioone ja streike.

Pungeri sõnul on üldine konjunktuur toidukaubandussektori tööjõuturul olnud viimastel aastatel suhteliselt rahuldavas olekus. „Selles sektoris sõltub palk väga tugevalt sektori üldiste mahtude muutustest,“ seletas Punger. „Kui on parasjagu käimas see periood, kus jaekaubandusturul otsustatakse aktiivselt laieneda, siis see paratamatult mõjutab ka palkasid ülespoole suunas. Viimastel aastatel on olnud selle koha pealt suhteliselt rahulik.“

Palkade liikumise teise aspektina tõi Punger välja üldise majanduskeskkonna. „Ehk kas meil on parasjagu tõusu- või masuperiood,“ jätkas ta. „Hiljuti oli lugeda, et mõned kaubandusettevõtted on tõstnud või tõstmas palku. Ka meie plaanime teatud palgatõusu sellel aastal. Paljudes kaubandusettevõtetes langetati aga palku masu ajal. Meie põhipalka ei langetanud.“

Punger lisas, et kui sa tegeled väikest lisaväärtust tootva valdkonna töötajatega, siis palk ei ole ainus rahulolu määraja, vaid määrav on kogu ümbritsev keskkond. „Muidu lähevad inimesed ära ka ilma streigita,“ lausus ta. „Me püüame päris palju tähelepanu pöörata muule – tagame töötajatele sportimisvõimalusi ja maksame lastetoetusi. Näiteks on meil koolilaste motiveerimistoetus. Sügisel kogume kokku laste ootused oma õppeedukuse suhtes ja kevadel vaatame tulemusi tunnistuste pealt ning maksame raha välja.“

Tartu Tarbijate Kooperatiivis töötab üle 400 inimese.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757