Autor: Kaubandus.ee • 20. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Seeder: elusloomade impordikeeluks pole põhjust

Täna Brüsselis kogunenud põllumajandusministrite nõukogu leidis, et Venemaa ajutiseks impordikeeluks Euroopa Liidu elusloomadele pole mingit põhjust, teatas põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Eesti seakasvatussektorile on sellel impordipiirangul märkimisväärne mõju, sest Eesti elussigadest ligi 60% eksporditakse just Venemaale, edastas põllumajandusministeerium.

Minister Helir-Valdor Seeder rõhutas oma sõnavõtus ELi ministritele, et Eesti peab oluliseks rahvusvaheliselt kokkulepitud kauplemispõhimõtete järgimist. Seederi sõnul peab neid põhimõtteid austama ka Venemaa, mis on alla kirjutanud liitumislepingule Maailma Kaubandusorganisatsiooniga.

Venemaa veterinaarteenistus edastas 2. märtsil Euroopa Komisjonile kirja, milles teatas 20. märtsist elusloomade sisseveole seatavast keelust. Venemaa põhjendas keeldu sellega, et Euroopa Liit pole astunud samme Schmallenbergi viiruse tõrjumiseks. Samuti heideti liikmesriikidele, sealhulgas Eestile ette nõrka kontrolli elussigade ekspordi üle.

Põllumajandusministeeriumi hinnangul on sisseveopiirang ebaproportsionaalne ega vasta rahvusvahelistele normidele. Ükski väidetav puudus ei kujuta ohtu inimeste või loomade tervisele.

"On oluline, et saaksime vastavalt kehtivatele rahvusvahelistele põhimõtetele enne kitsenduste kehtestamist võimaluse selgitada olukorda ning vajadusel kohaldada korrigeerivaid meetmeid. Praeguseni pole Eestisse saabunud Venemaa põllumajanduse järelevalveametilt kirjalikku kokkuvõtet missiooni tulemuste kohta,“ ütles põllumajandusminister Seeder.

15.-16. märtsil toimus Euroopa Komisjoni ja Venemaa kohtumine, mille tulemusena kokkulepet keelu edasilükkamiseks või tühistamiseks ei saavutatud.  Seetõttu on alates tänasest peatatud elusloomade import Euroopa Liidust Venemaale.

Euroopa Komisjoni tervise-ja tarbijakaitse volinik taotleb Venemaalt võimalusel poliitilise taseme kohtumist, et rääkida elusloomade impordile kehtestatud ajutiste impordipiirangute kaotamisest ja kehtivusaja pikkusest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757