Autor: Kaubandus.ee • 7. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Silmakirjalikkuse meistriklass

Riguali kesta pugenud Viljade Maailm ütles Riguali endistele klientidele firma tutvustamiseks, et tegu on ülevõtmisega, ja võlglastele kinnitas, et tegu on täiesti uue, nullist alustava firmaga.

"Pärast Riguali nii-öelda ülevõtmist oli Viljade Maailmal oluline hoida firmat käigus ja seepärast helistati mitmel korral ka mulle ja öeldi, et tahame sinuga jätkata," lausus Hiiumaa transpordifirma OÜ Canter Invest ainuomanik ja juht Peeter Kondratjev. "Minule kui võlausaldajale öeldi, et tegu on täiesti uue firmaga, mis ei ole absoluutselt Rigualiga seotud. Aga oma klientidele, kellele nad kaupa müüsid, rõhutasid nad kogu aeg, et nad on Riguali mantlipärijad ja on kõik Riguali lepingud üle võtnud." Kondratjevi andmeil jäi Rigual tema firmale võlgu 50 000 eurot.

"Käesoleva aasta alguses teavitas OÜ Viljade Maailm ETKd, et kokkuleppel Rigualiga võtavad nad üle kõik eelnimetatud firma kohustused meie kui lepingupartneri ees," vastas ETK turundusdirektor Monika Heinrand küsimusele, kuidas Viljade Maailm end neile tutvustas. "Kui Rigual oli varem ETK jaoks üks suuremaid puu- ja juurvilja tarnijaid, siis OÜ Viljade Maailm osatähtsus on praegu väga väike ning me oleme suurendanud teiste hankijate rolli."

Riguali ajutise pankrotihalduri tööaruandes avaldatud võlausaldajate nimekirjas on ka Eesti Tarbijateühistute Keskühistu, kellele Rigual on võlgu üle 28 000 euro. Heinranna kinnitusel on ETK esitanud Rigualile tasaarvestuse avalduse. "Oleme ETK nõuded Riguali vastu tasaarvestanud Riguali nõuetega ETK vastu," selgitas Heinrand.

Vastasutatud Viljade Maailm üritas puhtalt lehelt alustada muuhulgas ka kaitseväe abil. Kuna võlavõrgus siplev Rigual lõpetas puu- ja köögivilja varustamise, otsis kaitseväe logistikakeskus jaanuari keskel kiiresti asendajat. Ühispakkumise tegid ka Conesco Eesti ja Viljade Maailm, ent nad ei kvalifitseerunud.

"Pakkumisprotsessi ajal puudus neil hankedokumentides nõutud taimetoodangu inspektsiooni poolt värske puu- ja köögivilja kvaliteedi enesekontrolli ja erimärgistuse luba," selgitas kaitseväe logistikakeskuse teabeohvitser Marek Miil. Pakkujad vaidlustasid mittekvalifitseerumise, aga riigihangete vaidluskomisjon ei rahuldanud vaiet. Vastavalt lepingule varustab kaitseväge alates veebruarist puu- ja köögiviljadega AS Bambona.

Et kuidagi vee peal püsida ning kindlustada kaubavoog ja saada finantskindlus, kaasas Viljade Maailm jaanuari lõpus omanike ringi Leedu puuviljade hulgimüügifirma UAB Augma. Viljade Maailma senised omanikud Marko Ööman ja Sergo Sarapuu loovutasid leedulastele 50 protsenti Viljade Maailmast. Võib-olla oli tegu sunnitud käiguga, sest pankrotis Riguali üheks suuremaks võlausaldajaks on Augma grupp, kellele ollakse võlgu kokku veidi üle 170 000 euro.

Viljade Maailm kasutab rahumeeli siiamaani osadel oma pakendatud kaupadel Riguali allesjäänud kleebiseid, vanade kleebistega kaupa võib osta näiteks Viljade Maailma klientide ETK ja Selveri ketipoodides. Riguali pankrotihaldur Toomas Saarma täpsustas, et kuna need kleepsud on Viljade Maailma poolt välja ostetud juba enne menetluse algust, pole tal haldurina õigust nende kasutamist piirata või keelata.

Riguali taust

" 13.12.2011 - OÜ Rigual juhatuse ainuliikmeks saab ettevõtete tuntud likvideerija Kerli Kase ja prokuristiks Kerlin Muttik, kes on ühtlasi ka Riguali tegevjuht.

" 23.12.2011 - Riguali enamusosaniku OÜ Global Management (osanikud Tarmo Laanetu, Virkko Pullinen ja Tõnis-Martin Kons läbi oma firmade) ainuomanikuks saab tuntud likvideerija Martin Kruppi firma." 4.01.2012 - Soome firma Satotukko OY esitab pankrotiavalduse Riguali vastu." 9.01.2012 - Rigual teatab oma koostööpartneritele, et ootab lepingute ümbervormistamist samal päeval registreeritud OÜ Viljade Maailm nimele. Viljade Maailma tegevjuht on Kerlin Muttik." 9.01.2010 - Rigual annab ühemehefirmale OÜle FG Marketing üürile kogu oma kinnis- ja vallasvara; FG Marketing on vara edasi üürinud Viljade Maailmale." 13.01.2012 - Rigual esitab avalduse iseenda pankroti väljakuulutamiseks." 30.01.2012 - Harju maakohus nimetab Riguali ajutiseks halduriks Toomas Saarma." 30.01.2012 - Viljade Maailma omanikud Marko Ööman ja Sergo Sarapuu loovutavad 50% ettevõttest Leedu hulgimüügifirmale UAB Augma, kellele Rigual on jäänud võlgu veidi üle 170 000 euro." 14.03.2012 - Harju maakohus kuulutab välja Riguali pankroti.

Pankrotistunud Rigualil võlgasid ligi 10 miljoni euro eest (olulisemad võlausaldajad, miljonites eurodes)

" Swedbank 6,3

" töötasuvõlg 0,55" maksuvõlg 0,25" hankijatele ja teenuse osutajatele 2,2" kohustusi kokku 9,56

Allikas: ajutise halduri tööaruanne

Tasub teada

Viljade Maailm puges Riguali kesta

" Viljade Maailm võttis üle:

- Riguali kaubamärgi Maailma Viljad;- Riguali kliendilepingud;- Riguali töötajad:- Riguali majandustarkvara ja ärisaladused.

" Viljade Maailm kasutab:

- Riguali ruume;- Riguali põhivara;- Riguali kodulehekülge.

" Viljade Maailma asutajateks on Riguali kunagine juhatuse liige Marko Ööman ja Riguali kunagine ostujuht Sergo Sarapuu.

" Viljade Maailma tegevjuht on Riguali viimane tegevjuht Kerlin Muttik.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757