Autor: Kaubandus.ee • 12. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti eksport Hiinasse mullu kahekordistus

Statistikaameti andmetel kasvas 2011. aastal kaupade eksport Hiinasse varasema aastaga võrreldes 81% ja import Hiinast 61%, kirjutab väliskaubandusstatistika talituse praktikant Tauno Linn statistikablogis.

„2011. aastal eksporditi Eestist Hiinasse kaupu 203 miljoni euro eest ja imporditi 455 miljoni euro väärtuses. Viimati oli Eesti eksport Hiinasse nii suur 2006. aastal. Kaubavahetuse puudujääk Hiinaga oli 252 miljonit eurot (aasta varem 169 miljonit eurot). Eesti import Hiinast on viimase kümne aasta jooksul igal aastal ületanud eksporti, mis on suurendanud ka kaubavahetuse puudujääki. Vaid 2006. aastal oli kahe riigi vaheline kaubavahetus praktiliselt tasakaalus,“ kirjutas Linn.

2011. aastal eksporditi Hiinasse kõige rohkem elektriseadmeid (sh raadioside seadmed ja antennid), mis moodustasid 39% Eesti ekspordist Hiinasse. Järgnesid kütused (37%) ning täppiselektroonika (sh meditsiiniaparatuur) (8%). Enim suurenes aastaga elektrimasinate ja seadmete eksport (ligi 4 korda), mis suurendas eksporti 57 miljoni euro võrra. Hiina moodustas Eesti koguekspordist 2011. aastal 2% ja oli Eesti peamiste ekspordipartnerite seas 15. kohal.

2011. aastal imporditi Hiinast enim elektriseadmeid, mis moodustasid Hiinast imporditud kaupadest 52%. Järgnesid mehaanilised seadmed (13%) ja keemilised staapelkiud (7%). Hiina moodustas Eesti koguimpordist 2011. aastal 4% ja oli peamiste impordipartnerite seas 8. kohal. Majanduslanguse ajal ehk 2009. aastal vähenes Eesti import Hiinast eelmise aastaga võrreldes järsult (37%), ent sellele järgnenud aastatel on import jõudsalt kasvanud, mis on kahtlemata seotud ka üldise majanduse elavnemisega. 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757