Autor: Ave Lepik • 30. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

SEB analüütik: tarbimine kasvab kiiremini kui palgad

Tänavu märtsis oli jaemüügi maht suurem kui kolme viimase aasta märtsikuude jaemüük. Ühtlasi tähendab see üsna muutumatu ülespoole trendi jätkumist, kommenteeris SEB makroanalüütik Ruta Arumäe.

"Jaemüügi kasvutempo tõmbus tagasi aasta alguse erakordsete hüpete juurest tagasihoidlikuma määra manu, millised iseloomustasid ka eelmise aasta teist poolt,” ütles Arumäe. „Märtsikuine jaemüügi kasv on rohkem kooskõlas palgakasvu määraga, kuigi tarbimine kasvab endiselt kiiremini kui palgad. Reaalpalga kasv on vaevu plusspoolele jõudnud, kuid jaemüügi reaalmaht suurenes 7%. Nominaalkasvud olid vastavalt 6,3% ja 15%.”

Arumäe sõnul suureneb seega tarbimine peamiselt kasvanud kindlustunde najal ning reaalsemate tugedena peab see tulema säästude arvelt. „Eraisikute hoiuste mahus see ka kajastub, hoiuste maht pole enam suurenenud, vaid samale tasemele pidama jäänud ehk siis tarbimist ei lükata enam niivõrd edasi, vaid tehakse oste rohkem tänases päevas,” ütles Arumäe ja lisas, et järgnevatel kuudel ootaks märtsiga sarnaste kasvutempode püsimist: „Jaanuari- ja veebruarikuised kasvud tundusidki käesoleval ajal täieliku anomaaliana.”

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070