Autor: Ave Lepik • 30. aprill 2012

SEB analüütik: tarbimine kasvab kiiremini kui palgad

Tänavu märtsis oli jaemüügi maht suurem kui kolme viimase aasta märtsikuude jaemüük. Ühtlasi tähendab see üsna muutumatu ülespoole trendi jätkumist, kommenteeris SEB makroanalüütik Ruta Arumäe.

"Jaemüügi kasvutempo tõmbus tagasi aasta alguse erakordsete hüpete juurest tagasihoidlikuma määra manu, millised iseloomustasid ka eelmise aasta teist poolt,” ütles Arumäe. „Märtsikuine jaemüügi kasv on rohkem kooskõlas palgakasvu määraga, kuigi tarbimine kasvab endiselt kiiremini kui palgad. Reaalpalga kasv on vaevu plusspoolele jõudnud, kuid jaemüügi reaalmaht suurenes 7%. Nominaalkasvud olid vastavalt 6,3% ja 15%.”

Arumäe sõnul suureneb seega tarbimine peamiselt kasvanud kindlustunde najal ning reaalsemate tugedena peab see tulema säästude arvelt. „Eraisikute hoiuste mahus see ka kajastub, hoiuste maht pole enam suurenenud, vaid samale tasemele pidama jäänud ehk siis tarbimist ei lükata enam niivõrd edasi, vaid tehakse oste rohkem tänases päevas,” ütles Arumäe ja lisas, et järgnevatel kuudel ootaks märtsiga sarnaste kasvutempode püsimist: „Jaanuari- ja veebruarikuised kasvud tundusidki käesoleval ajal täieliku anomaaliana.”

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700