Autor: Rainer Saad • 5. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Apple maksis väljaspool USA ainult 1,9% tulumaksu

Apple’i tulumaksumäär väljaspool Ameerika Ühendriike oli eelmisel majandusaastal ainult 1,9 protsenti, teatas firma enda finantsaruandes.

Maailma kõige väärtuslikum firma maksis eelmisel majandusaastal, mis lõppes 29. septembril, välismaal teenitud 28 miljardi euro suuruselt kasumilt ainult 550 miljonit eurot tulumaksu, vahendas Associated Press.

Võrreldes 2011. aastaga, kasvas Apple’i välismaal teenitud kasum 53%. Eelmisel majandusaastal maksis tehnoloogiahiid välismaal teenitud 18,5 miljardi euro suuruselt kasumilt 2,5 protsenti tulumaksu.

Apple võib maksta tulumaksu riigis, kus ta müüb oma tooteid, kuid erinevate raamatupidamisvõtetega liigutatakse kasum erinevatesse riikidesse, kus on madal maksumäär. Ühe sellise strateegiana on „topelt iirlane koos Hollandi võileivaga”, mis tähendab, et kasum liigutatakse läbi Iiri ja Hollandi tütarettevõtete Kariibi mere piirkonda.

Sarnast maksutehnikat kasutavad ka teised suurkorporatsioonid ning see on legaalne.

Nagu teised suurettevõtted, jätab ka Apple enda raha välismaale. Koju viies peaks Apple maksma 35-protsendilist tulumaksu. Septembri lõpu seisuga oli Apple’il välismaal 65,5 miljardit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757