Autor: Kristi Malmberg • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüügi kasv oktoobris veidi aeglustus

Kui septembris kasvas jaemüük aastases võrdluses 7%, siis oktoobris jaemüügi kasv veidi aeglustus.

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes 2012. aasta oktoobris eelmise aasta oktoobriga võrreldes püsivhindades 5%, teatas statistikaamet.

2012. aasta oktoobris oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 374 miljonit eurot. Jaemüük tööstuskaupade kauplustes suurenes eelmise aasta oktoobriga võrreldes 6%. Müük suurenes enamikul tegevusaladel, vaid majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes oli jaemüük 6% väiksem kui eelmise aasta oktoobris. Nende kaupluste jaemüügi langusele avaldas osaliselt mõju eelmise aasta kõrge võrdlusbaas. Oktoobris suurenes enim jaemüük muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmetega, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjadega ning jaemüük apteekides ja kosmeetikatarvete kauplustes. Neis kauplustes suurenes jaemüük 2011. aasta oktoobriga võrreldes 17%.

Toidukaupade kauplustes jätkus jaemüügi kasvu aeglustumine. Kui augustis kasvas neis kauplustes jaemüük aastases võrdluses 6% ja septembris 4%, siis oktoobris oli kasv 2%. Nende kaupluste jaemüügi kasvu aeglustumisele avaldas mõju toidukaupade hinnatõusu mõningane kiirenemine oktoobris. Kui septembris oli toidukaupade aastane hinnatõus 4,4%, siis oktoobris 6,3%.

Võrreldes eelmise kuuga suurenes oktoobris jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 3%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal vähenes aga müük eelmise kuuga võrreldes protsendi võrra. 2012. aasta kümne kuuga (jaanuar–oktoober) suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püvihindades 7,5%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli oktoobris 471,6 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis ligi 80%. 2011. aasta oktoobriga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 13%, eelmise kuuga võrreldes 2%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757