Autorid: Annika Matson, Annika Matson Kald • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: oodatav jaemüügi pidurdumine ei pruugi halb olla 

Jaemüügi kasv oktoobris veidi aeglustus ning ettevaatavalt ootab Swedbank samuti pigem kasvunumbrite alanemist.

"Majanduse tasakaalu seisukohalt ei pruugi see halb olla, sest maailma majanduse nõrkuse taustal ei paista hetkel ka ekporditulude paisumist, kommenteeris Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla tänast jaekaubanduse statistikat nind lisas: "Väikeses avatud majanduses, kus elanikkonna säästud on suhteliselt madalad, pole tarbimise kiirem kasv ekspordiga võrreldes pikaajaliselt võimalik".

Samas märkis Tamla, et vaatamata oktoobrikuisele sisetarbimine aeglustumisele, on autode müük endiselt kõrge.

Tamla võttis kokku, et jaemüügi aastased kasvunumbrid on enamiku tänavusest aastast püsinud suhteliselt kitsas vahemikus ning olnud küllaltki sarnased sissetulekute (palk+hõive) kasvuga. Viimastel kuudel on siiski täheldada märke tarbimise aeglustumisest ning ka tarbijate kindlustunde indeksid on taas langusesse pööranud. Teatavaks erandiks on autode soetamine, mis on endiselt hoogne. Mootorsõidukite müük oli aasta tagusest üle viiendiku kõrgem ning eraisikutele väljastati oktoobris autoliisinguid suurimas mahus alates 2008.a suvest.  

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700