Autor: Fredy-Edwin Esse • 13. detsember 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Renault müüs miljardite eest osaluse Volvos

Euroopa suurima automüügilangusega autotootja Renault otsustas ära müüa talle kuuluva Volvo AB osaluse 12,8 miljardi Rootsi krooni (1,52 mld eurot) eest. Sellega pandi lõpp 11 aastat kestnud perioodile, kui oldi Rootsi veoautode valmistaja suurim omanik.

Renault teatel müüdi osalus maha, et vähendada firma võlakoormat ja investeerida Prantsusmaale, Venemaale ja Hiinase, vahendab Bloomberg.

Prantsuse autotootja müüs ära enda 6,5% osaluse 92,25 krooni eest aktsia kohta, mis oli 3,8% madalam eilsest sulgemishinnast. Kaks aastat tagasi müüs Renault 14,9% osaluse Volvos.

Renault, kelle müük oktoobris kukkus aastaga 18%, on järjekordne autotootja, kes soovib enda bilanssi tugevdada ajal, kui Euroopa autoturg on tegemas 19 aasta halvimat aastat.

PSA Peugeot Citroen küsib valitsuselt 7 miljardi euro eest laenugarantiisid, Ford Motor sulgeb kolm tehast, General Motors ühe tehase ning Fiat kaotab ära 1500 töökohta.

"Nende jaoks on see tehing väga positiivne, sest neil on vaja raha investeerimaks enda põhitegevusse ja see eristab neid selgelt PSAst," kommenteeris Bloombergile Commerzbanki analüütik Sascha Gommel. "See võimaldab neil investeerida uutesse mudelitesse ja tehnoloogiatesse, vastupidiselt PSA-le, kel on tõsiseid probleeme rahavooga."

Renault aktsiad tõusid Pariisi börsil uudise peale ligi 2% ning on sel aastal tõusnud 50% jagu. Volvo A-aktsia kukkus sama ajaga üle 3% Stockholmi börsil. Rootsi veoautode tootja aktsia on käesoleval aastal 22% plussis.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070