Autor: Ave Lepik • 2. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elisa: 2012. aasta oli nutitelefonide aasta

Lõppenud aastal moodustasid nutitelefonid kogu aasta jooksul Elisa esindustes müüdud mobiiltelefonidest juba 60%. Esikoha mobiiltelefonide müügis pälvis Sony Ericsson arc S. 

Elisa tooteturunduse ja -juhtimise osakonna juhataja Mailiis Ploomanni sõnul oli Eestis nutitelefonide kasutajaid 2010. aastal kõigest 20%. "Täna saame öelda, et kahe viimase aasta jooksul on toimunud tõeline nutirevolutsioon. Seda enam, et eelmise aasta viimastel kuudel eelistasid Elisa kliendid mobiiltelefoni soetades üle 70%-80% juhul nutitelefoni," ütles Mailiis Ploomann. 

Müüdud nutitelefonidest olid menukamad Android operatsioonisüsteemiga telefonid, mille protsent müüdud telefonidest ulatus 95–ni. Ülejäänud 5% seas olid Windows ja Bada operatsioonisüsteemiga nutitelefonid.

2012. aasta kõige populaarsemaks mobiiltelefoniks osutus Sony Ericsson arc S, millele järgnes Samsung Galaxy SII, mis valiti 2011. aastal parimaks nutitelefoniks. "Nende kahe mudeli ülekaal eelmisel aastal oli muljetavaldav, sest moodustas kokku koguni viiendiku kogu aasta nutitelefonide müügist," märkis Ploomann. 

Nendele kahele nutitelefonile järgnesid Samsung Galaxy gio ja LG Optimus L3.

Esimene kõnetelefon kõikides mobiiltelefonide TOP 15-s oli alles neljandal kohal. Selleks oli Nokia 101. Kõige popimaks eriomadustega telefoniks osutus vedeliku- ja tolmukindel nutitelefon Sony Xperia go. Enamik kliente soetab nutitelefoni järelmaksuga ning võtab juurde mobiilse interneti.

Ploomanni sõnul kasvas eelmisel aastal hoogsalt ka tahvelarvutite müük ning alanud aastaks saab ennustada, et tulemas on tahvelarvutite aasta. "Kõige menukam tahvelarvuti Elisa klientide seas oli kümnetolline tahvelarvuti Samsung Galaxy Tab 2  ning hästi osteti ka turu soodsaima hinnaga, aasta viimastel kuudel ja Eestis vaid Elisasse müügile jõudnud Huawei tahvelarvutit - Huawei Media Pad 7 Lite,“ ütles Mailiis Ploomann.

Koos nutiseadmete kasutajate arvu kasvuga on tunduvalt suurenenud mobiilse interneti üldised kasutusmahud. Võrreldes üle-eelmise aastaga kasvas Elisa klientide mobiilse interneti kasutusmaht eelmisel aastal ligi 35% võrra.

Elisa esindustes enimmüüdud mobiiltelefonid 2012. aastal:

1. Sony Ericsson Arc S2. Samsung Galaxy S II3. LG Optimus L34. Samsung Galaxy Gio5. Nokia 101 Dual Sim6. Sony Xperia go / ST27i7. Nokia 2730 Classic8. Nokia C1-019. Nokia C2-0110. LG Optimus L511. Sony Xperia Tipo12. Samsung Galaxy S313. Nokia X1-01 Dual Sim14. Nokia 30015. Samsung C3520 La Fleur

Elisa esindustes enimmüüdud tahvelarvutid 2012. aastal:1. Samsung Galaxy TAB2 10.1

2. Apple iPad2 16GB3. Apple iPad 3 gen. 16GB4. Samsung TAB2 10.1 klaviatuuriga5. Asus Transformer Pad TF300TG klaviatuuriga6. Samsung Galaxy TAB 10.17. Asus Eee Pad Transformer TF101G klaviatuuriga8. Samsung GALAXY Note 10.19. iPad 3 gen. 32GB10. Huawei MediaPad 7 Lite 8GB11. iPad2 64GB12. Asus Nexus 7"13. iPad2 32GB

Elisa on Põhjamaade juhtiv sideteenuste pakkuja, mille aktsiad on avalikult noteeritud NASDAQ OMX Helsingi börsi suurte ettevõtete nimekirjas. Elisa teenindab Põhjamaades ligikaudu kaht miljonit klienti, sealhulgas Eestis umbes 600 000 klienti. Elisa Eesti AS käive oli 2011. aastal 101,4 miljonit eurot.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700