Autor: Maarit Eerme • 2. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui pikki tööpäevi on tööandjal õigus nõuda?

Tööinspektsiooni jurist Ann Tiitson vastab töötaja küsimusele, kus soovitakse teada saada kas tööandjal on õigus nõuda pikki tööpäevi.

Töötaja küsib:

Töötan kaupluses tööajakava alusel ja tööaeg on olnud siiani 12 tundi päevas. Kuna praegu on palju tööd ning üks töötaja haigestus, nõuab tööandja, et oleksin tööl 14 tundi päevas. Mina sellega nõus ei ole. Kas tööandjal on õigus nõuda nii pikki tööpäevi ?

Vastab Tööinspektsiooni tööinspektor-jurist Ann Tiitson:

Töölepingu seaduse (TLS) § 51 sätestab igapäevase puhkeaja. Sama paragrahvi lõike 1 kohaselt peab 24-tunnise ajavahemiku jooksul jääma töötajale 11 tundi järjestikust puhkeaega ehk vahetuse pikkus võib olla maksimaalselt 13 tundi. Nimetatud piirangust võib teha erandeid kollektiivlepinguga EN direktiivi 2003/88/EÜ artikli 17 lõikes 3 nimetatud juhtudel ning tingimusel, et töötamine ei kahjusta töötaja tervist ja ohutust (TLS § 51 lg 3). Erandid on lubatud vaid kõigi 3 tingimuse samaaegse esinemise korral. Erisusi võib kollektiivlepinguga teha näiteks tegevuste puhul, kus töötaja töö- ja elukoht asuvad üksteisest kaugel või mis nõuavad teenuse/tootmise pidevat jätkumist, samuti gaasi, vee ja elektrienergia tootmiseks, turva- ja järelevalvetöötajate, sadama- ja lennuväljatöötajate ning reisijateveoga seotud töötajate puhul jne. Nendel juhtudel, kui töötaja töötab 24-tunnise ajavahemiku jooksul rohkem kui 13 tundi, tuleb talle vahetult pärast töötamist anda täiendavat puhkeaega võrdselt 13 töötundi ületanud tundide arvuga (TLS § 51 lõige 5).

Kaupluse töötajate osas need erandid kehtida ei saa ning töötajatel on õigus keelduda pikemate kui tööajakavades ettenähtud 12-tunniste tööpäevade tegemisest.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700