Autor: Indrek Kald • 14. jaanuar 2013

Väikepoodnikud paluvad riigil mitte piirata tubakatoodete müüki

171 Eesti väikepoodnikku ja kaupmeest paluvad valitsusel kaaluda ministeeriumi kavatsust piirata kauplustes tubakatoodete väljapanekut ja nähtavust.

Väikepoodnikud ei mõista, miks ebaseadusliku turu ja selle kasvamisest kuhjuvate probleemidega võitlemise asemel soovib ministeerium piirata täiskasvanud tarbijate võimalusi tarbida seaduslikke tooteid, teatas Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooni esinaine Aili Herkel.

"Väikepoodides, rääkimata tubaka- ja alkoholitoodete spetsialiseerunud kauplustest, moodustab tubakatoodete jaemüük kuni kolmandiku kogukäibest. Täiskasvanud Eesti tarbijate valikuvabaduse ja meie kui ettevõtjate ärivabaduse piiramine sellisel moel on meie jaoks täiesti arusaamatu. Kuidas sellised põhimõtteliselt muutused ilma kellegi arvamust küsimata tulevad," märkis Feenoksi nimelist väikepoodide ketti juhtiv Konstantin Uskevits.

"Kutsume üles poliitikuid sekkuma enne, kui võib olla heast tahtest lähtuva, kuid äärmiselt läbimõtlemata muudatuste tulemusena tehakse taas rohkem halba kui head. Meie ootame, et riik jõustaks olemasolevaid seadusi ja tagaks seaduslike toodete turukorralduse stabiilsuse. Meie omalt oleme valmis tegelema jaekaubandusprobleemidega – kuidas näiteks tagada, et alaealised tarbijad ei saaks pettusega osta tubakatooteid ja et vähimagi kahtluse korral kontrollitaks nende vanust,” lisas Uskevits tubakatootjate assotsiatsiooni levitatud pressiteates.

Kirjale allakirjutanud tõdevad, et tubakatoodete jaemüük moodustab nende kauplustes kuni 30% käibest. "Tubakatooteid soovivate tarbijate külastused võimaldavad meil neile müüa ka teisi kaupu. Meie müügikohta(de)s täidetakse tubakatoodete turustamist ja müüki reguleerivaid seadusi ja meil on raske mõista, miks peab seaduslikku toodet müüma leti alt," seisab pöördumises.

Lisaks üldisele majanduskahjule tähendab vajadus tubakatoodete väljapanekut piirata või see lõpetada reaalseid investeeringuid müügikohtade ümberehitamiseks, tõdevad poodnikud. "Samuti toob see kaasa probleeme müügitöötajate ja müügikohtade turvalisuse tagamisega – näiteks, kui töötajad peaksid tubakatooteid võtma leti alt, siis pööraksid nad klientidelt pilgu eemale ohtlikult pikaks ajaks," märgivad allakirjutanud.

Kirja saatjate seisukohalt on nii sotsiaalselt kui majanduslikult oluliselt suurem probleem ebaseaduslik tubakatoodete turg, mis moodustab kuni neljandiku koguturust – võitlus sotsiaalmajanduslikult igapäevast ja vahetut kahju põhjustava illegaalse turuga peaks olema valitsuse põhiliste prioriteetide hulgas. "Kutsume valitsust üles keskenduma nendele tegelikele probleemidele, mis meie kõigi elu mõjutavad selle asemel, et rünnata seaduslikult tegutsevaid Eesti jaekaupmehi," seisab pöördumises.

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700