7. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ehitusmaterjalitootjad masust täielikult toibunud

Ehitusmaterjalide tootjad on majandussurutisest taastunud ning toimetavad senisest oluliselt efektiivsemalt, kinnitas Swedbankii ehitusmaterjalide tööstuse sektori juht Mats Toots.

"Vastavalt uuringu tulemustele planeerib koguni 77% ehitusmaterjalitootjatest sel aastal käivet tõsta," tõi ta näite, kommenteerides täna Swedbanki tööstusettevõtete uuringu tulemusi. 

"Ehitusmaterjalide tootmine on käibe kasvu osas kõige optimistlikum alamsektor, käivet soovitakse kasvatada 10,2%," rääkis Toots. "Majandustõusu perioodil investeeriti peamiselt mahtude kasvatamisse ning piisava nõudluse korral suudaksid sektori ettevõtted ilma uusi investeeringuid tegemata käivet kasvatada kuni 38%."

Võrreldes tipuaegse nõudluse ja tootmisvõimsuste vahega on Tootsi sõnul need tootjad, kelle toode võimaldab, end suuresti ekspordile orienteerinud. "Umbes 45% kogu tootmisest eksporditi 2012. aastal - alamsektoriti on see erinev, sest mõni fassaaditootja ekspordib 90%, aga aknatootja vaid 10%," rääkis Toots. Tema hinnangul on oodatav ekspordi osakaal 63%.

Ehitusmaterjalisektoris plaanib 50% ettevõtetest investeerida efektiivsuse kasvatamisse, innovatsiooni plaanib panustada 15%. "See on teiste sektoritega võrreldes kõrgeim ja teeb heameelt, sest lisaks uutele turgudele sisenemise plaanidele, ei tohi jätta unarusse ka tootearendust. Selline lähenemine annab võimaluse hindu tõsta ja parandab konkurentsivõimet," kommenteeris Toots.

Tema sõnul sunnib teisalt efektiivsust tõstma ka olukord tööturul, mis pole just kiita - ligi kolmandik ettevõtetest soovib töötajaid juurde palgata.

Kuni pool uuringus osalenud ettevõtetest on sunnitud palku tõstma 3-8%. "Vaadates kohaliku ehitusturu väljavaateid, saavad järgmised aastad olema väljakutseterohked ning pilgud on jätkuvalt suunatud üle piiride," prognoosis Toots.

Autor: Ave Lepik, Laura Mallene

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700