Autor: Laura Mallene • 10. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sangaste Linnas: hankelepingud muutuvad iga aastaga karmimaks

Sangaste Linnas AS juht Pille Poll sõnas, et hankelepingud muutuvad üha karmimaks. 

„Meil on hankelepingud Rimi, Selveri ja ETK-ga. Maxima ja Prisma käib meil hulgilao vahendusel. Kahtlemata on nendest valikutest Rimi leping juba aastaid selline, kus ei saa rääkida koostööst,“ leidis Poll. „See on kindlasti ühepoolselt nende diktaat. Nii Leedu kui Eesti ketid on sellest pigem võtnud eeskuju, nii on läinud lepingud ETK-ga tootjale vähemsõbralikuks.“

Tingimusi, mida esitatakse, on Polli sõnul tootjal üha raskem täita. „Kindlasti on raske ka hinnasurve, uute toodetega seda enam. Kui hinna tõstmine on, siis üks ütleb, et enne ei tohi tõsta, kui teine on tõstnud. See on üsnagi surnud ring. Mida aasta edasi, seda keerulisemaks läheb,“ tõdes Poll. „Meie oleme juba 18 aastat oma toodetega turul. Võib öelda selle baasilt, et igal aastal need tingimused paraku karmistuvad.“

Polli hinnangul võiks hinnale ja omavahelise konkurentsile rõhumist vähem olla. „Igaüks pressib, tegelikult on see surnud ring, kus igaüks omalt poolt survestab. Koostöövalmidust ei ole. Rimi puhul on väga paljud asjad töötajatele ette antud, ei olegi õigusi midagi muuta, sest asjad on paika pandud mujalt. Ei oldagi orienteeritud heale läbirääkimispoliitikale ja koostööle,“ märkis Poll. „Ka meil on Rimiga kogemus, kus me ei läinud survestamisega kaasa, olime sealt väljas kolm-neli aastat. Tagasi viis meid sinna nende endi poolne huvi koostööd teha, kuna oleme ainuke Eesti tootja – kõikide teiste teraviljahelbed on väljapoolt sisse toodud kaubad. See tuli sellel ajal, kui oli lihasõda ja suurem huvi koostööd teha ka Eesti ettevõtetega.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700