Autor: Indrek Kald • 1. oktoober 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaemüük suurenes augustis 6%

Jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük suurenes augustis eelmise aasta augustiga võrreldes püsivhindades 6%.

Müük suurenes kõigil tegevusaladel. Müügi kasvu mõjutasid enim tööstuskaupade kauplused, kus jaemüük suurenes 12%, teatas statistikaamet.

Augustis oli jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük 410,6 miljonit eurot, seega jäi kauplustesse 319 eurot elaniku kohta.

Enim suurenes jaemüük kasutatud kaupade kauplustes ning väljaspool kauplusi (kioskites, turgudel, otsemüük), kus jaemüük kasvas aastaga kolmveerandi võrra (77%). Selle tegevusala kaupluste müügi kasv kaupade jaemüüki oluliselt ei mõjuta, sest antud tegevusala osatähtsus on väga väike – tänavu augustis oli see 1,7%.

Keskmisest enam suurenes augustis jaemüük majatarvete, kodumasinate, rauakaupade ja ehitusmaterjalide kauplustes (kasv 20%) ning muudes spetsialiseeritud kauplustes, kus kaubeldakse peamiselt arvutite ja nende lisaseadmetega, fotokaupade, raamatute, sporditarvete, mängude ja mänguasjadega (kasv 12%).

Jaemüük toidukaupade kauplustes on viimastel kuudel kasvanud stabiilselt 3-4%. Augustis jaemüügi stabiilne kasv neis kauplustes jätkus ning müük kasvas eelmise aasta sama kuuga võrreldes 3%.

Mootorikütuse jaemüük kasvas 2012. aasta augustiga võrreldes püsivhindades 2%.

Võrreldes eelmise kuuga vähenes augustis jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük püsivhindades 1%. Sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmete põhjal suurenes aga müük eelmise kuuga võrreldes protsendi võrra.

Kaheksa kuuga suurenes jaekaubandusettevõtete kaupade jaemüük eelmise aasta vastava perioodiga võrreldes püsivhindades 5%.

Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli augustis 487,1 miljonit eurot, millest kaupade jaemüük andis 84%. Eelmise aastaga võrreldes suurenes müügitulu jooksevhindades 4%, selle aasta eelmise kuuga võrreldes aga vähenes 1%.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070