Autor: Ken Rohelaan • 4. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Mullu pankrotti läinud Hektor Light turul tagasi

Tuntud valgustimüüja Hektor Light on vaatamata mullusele pankrotistumisele sama omanikuga uue firma all turul tagasi.

Sügisel naasis turule kaubamärk Hektor Light, mille omandas augustis Valguse Algus OÜ. Mullu loodud ettevõtte osanik ja juhatuse liige Ürjo Jõks loodab ära kasutada kriisiaastatel saadud õppetunde ja pürgida taas valgustimüüjate ja -disainerite liidrite hulka.

Hektor-Light ASi pankrotihaldur Küllike Mitt ütles, et kaubamärgi viimasele enampakkumisele tuli vaid üks pakkumine, mis oli võrdne alghinnaga 500 eurot. Märtsis ja aprillis olid enampakkumiste alghinnad vastavalt 8000 ja 6000 eurot. Miks nimetatud kaubamärgist keegi teine ei huvitunud, jääb teadmata.

Loodab varasema kuvandi abile

Kuni 2012. aastani kaubamärgiga samanimelist perefirmat juhtinud Jõks ütles, et Hektor Light on säilitanud oma tugeva kuvandi. Nüüd loodab juhatuse liige uuenenud strateegiaga edukamat käekäiku. “Oleme varasemaga võrreldes oluliselt vähendanud kulusid – maht on väiksem, töötajaid vähem,” ütles Jõks.

Kui mullu pankrotistunud firmat juhtinud mees läks kriisiaastatele vastu umbes 50protsendise kindlustundega, et ettevõte jääb ellu, siis nüüd peab ta suurusjärku kaks korda suuremaks.

Ettevõtte püsima jäämise kindlustamiseks proovib Jõks muuta seekord firma paindlikumaks, mis peaks aitama kergemini kohaneda turumuutustega. Järgmiseks aastaks on firmaosanikul kolm eesmärki: palgata juurde töötajaid, suurendada kasumlikkust ja leida partneriks maailma mastaabis oluline tootja.

Rohkem rõhku veebile

Jõksi teatel keskendub Hektor Light peamiselt projektimüügile ning internetikaubandusele. Kuigi veebipoega tahab Jõks tugevdada positsiooni eraisikutest klientide seas, tunnistab ta, et ainult Eesti turule keskendumisest ei piisa.

Mullu sulges Ürjo Jõksile kuulunud perefirma Hektor Lighti kauplused Tallinnas Tähesaju Citys, Rocca al Mare ja Järve kaubanduskeskuses ning esindussalongi Pärnu maanteel. Alates 2012. aasta juuli algusest olid kinni ka Hektor Lighti pealinna kontori uksed. Umbes kuu aega hiljem algatas Tartu maakohus ettevõtte pankrotimenetluse ja 6. septembril kuulutas kohus võlgniku maksejõuetuse tõttu välja ettevõtte pankroti.

Pankrotistunud Hektor-Light ASi 2010. aasta majandusaruande järgi kuulusid ettevõtte suuremate objektide hulka Pärnu Vallikääru pargivalgustus, Tallinki hotell, Tartu Ahhaa keskus, Viimsi spaa ja Jaani kirik.

Pankrotipesast rohkem kätte saada pole lootust

Pankrotihalduri sõnul ulatus pankrotistunud firma võlgade kogusumma 735 000 euroni, millest ligi 200 000 soovib saada maksu- ja tolliamet. Miti teatel on viimaste andmete järgi varadest laekunud ligi 225 000 eurot. “Arvan, et see jääb ka selliseks, sest ega kuskilt mujalt väga palju juurde ei tule. Väga palju oli nõudeid teiste isikute vastu, mis jäid laekumata, ja kaubad olid laos arvel ilmselgelt ülemäärase hinnaga,” märkis Mitt. “Väga kallilt oli masu ajal sisse ostetud ja sellise hinnaga neid loomulikult enam ei õnnestu müüa.”

Miti sõnul saavad suurema tõenäosusega raha tagasi üürileandjad, kelle pandiõigused tulevad seadusest, ja Danske Bank. “Üürileandjad saavad nende kauplustes olnud kaupade eest midagi. Kuna praegu (üleeile – toim) on jaotusettepanek koostamata, siis on veel arvutamisel, kes ja kui palju saab.”

Kuigi Valguse Alguse omanike seas ei ole enam Ülle Jõksi, on ta enda sõnul Hektor Lighti kaubamärgiga endiselt seotud. “Tunnen selles valdkonnas ennast tõesti tugevana ning firma tippu viimise kogemus on mul olemas. Kaubamärk on kindlasti mulle kui üks lastest, just neil päevil sai see 19aastaseks. Olen seotud koos abikaasaga Hektor Lighti kaubamärgiga ning hoolin, et Hektor Lightil oleks palju hästi valgustatud ühiskondlikke objekte ning rahulolevaid kliente. Selleks, jah, tuleb ikka tööd teha,” rääkis Ülle Jõks.

Endine klient ei pea Jõksi käitumist valeks

Mööbli impordi ja müügiga tegeleva Tulmin Sisustuse omanik ja juht Sirje Kukk märkis, et tema hinnangul pole Hektor Light kuidagi valesti käitunud sama nimega jätkamisel.

“Ma ei ole aru saanud, et nad oleksid kuidagi paha teinud mõnele kliendile,” ütles Kukk. Tulmini juhi sõnul tellis ta Hektor-Lightilt kaupa vahetult enne ettevõtte pankrotistumist, kuid firma kehvale lõpule vaatamata toodi kaup kohale.

Ta näeb pankrotistumise peamise põhjusena majandussurutist, mille tagajärjena kadusid ostjad, kaupa ei olnud võimalik enam müüa, kuid ladustamiskulusid tuli siiski tasuda. Tulmini juhi hinnangul läks Hektor-Ligh­til liiga hästi ehk ettevõte kasvas suureks.

Panustada võiks nõustamisteenusesse

Praegu ei tunneta Kukk Hektor Lighti kaubamärgi tugevat mainet või usaldusväärsust, kuna varasemate kogemuste puhul jäi puudu näiteks salongiteenindusest. Ka sisearhitektina tegutsev Kukk leidis, et Hektor Lightil oleks vaja nõustamisoskust. “Kui ma juba mingist asjast huvitun, siis ma pean saama adekvaatse tagasiside,” ütles ta. “Nad ei ole selliste väljaõppinud inimeste peale panustanud.”

Kuke hinnangul on tootjate müügitegevuses viimasel ajal toimunud tohutu murrang, mistõttu oleks otstarbekas tegeleda mitme valdkonnaga, mitte keskenduda ainult ühele. “Näiteks Saksa tehasekauplus müüb internetis otse lõpptarbijale,” selgitas Kukk. “Kui loed tehase kodulehelt välja oma riigi nime, siis tuleb nagu sutsti kohale.”

Selline muutus on võtnud massiturgu ära just väikestelt ja keskmistelt tegijatelt.

Kuke sõnul on valgustite müü­mine projektipõhiselt samuti raske, kuna projektijuhid kipuvad pigem raha kokkuhoiu nimel interneti vahendusel soodsamaid pakkumisi otsima, mis muudab valgustiturul läbilöömise keerulisemaks.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757