Autor: Maarit Eerme • 19. detsember 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liit: Ilves ei lasknud ettevõtlusvabadust piirata

Kaupmeeste liit tunnustab presidenti, kes jättis välja kuulutamata ettevõtlusvabadust piirava nn 1000euroste arvete seaduse.

Kaupmeeste Liidu hinnangul on Vabariigi Presidendi poolt Käibemaksuseaduse muutmise seaduse välja kuulutamata jätmine igati õigustatud, sest seadusemuudatus on koostatud kiirustades arvestamata ettevõtjate arvamusi kui ka seda, et muudatus võib olla vastuolus põhiseadusega, sest see piirab ettevõtlusvabadust.

Plaanitav seadusemuudatus näeb muu hulgas ette käibedeklaratsiooni olulist täiendamist ning üle 1000-euroste tehingute deklareerimist. Viimane puudutab eriti valusalt just kaupmehi, kuna kaubanduses on igapäevaste tehingute arv, mis ületavad 1000 euro piiri kindlasti suurem kui mõnes teises majandusvaldkonnas, kus tehingute väärtused on küll kõrgemad, kuid arvuliselt tehakse neid vähem.

Kindlasti ei ole Kaupmeeste Liit vastu abinõudele, mis aitavad maksudest kõrvalehoidmist ja maksupettusi vältida, kuid see ei tohiks toimuda ausate maksumaksjate kulul ja  halduskoormuse kasvu arvel.  Käibedeklaratsiooni lisa rakendumine ei arvesta kaasaja praktika suurt informatsioonimahtu ning on ebamõistlikult koormav ettevõtjaile.

Käibedeklaratsiooni lisa administreerimine on aeganõudev ja kulukas kõigile kauplejatele, mis lõpuks tuleks kinni maksta tarbijatel. Antud muudatuse kavandamine  eeldaks meie arvates põhjalikumat uuringut, analüüsi ja koostööd muudatust puudutavate pooltega, eelkõige ettevõtjate ja neid esindavate liitudega.

Jaekaubandusettevõtete jaekäive ületab 2013. aastal 4,5 miljardi euro piiri ja ostutehingute arv ulatub kümnetesse miljonitesse aastas. Suurte kontsernide, kes on ühtlasi riigi ühed suurimad maksumaksjad, kulutused seoses uue käibemaksu deklaratsiooni lisa (vorm KMD INF) täitmisega ei ole mõõdetavad ei tuhandetes ega ka kümnetes tuhandetes eurodes vaid sadades tuhandetes eurodes.  Ausate ettevõtjate poolt käibemaksuseaduse kavandatava muudatusega vältimatult kaasnevad kulud ei ole proportsionaalsed riigi poolt loodetava saadava kasuga.

Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 48 liiget.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700