• 19.12.13, 13:31
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Liit: Ilves ei lasknud ettevõtlusvabadust piirata

Kaupmeeste liit tunnustab presidenti, kes jättis välja kuulutamata ettevõtlusvabadust piirava nn 1000euroste arvete seaduse.
Kaupmeeste Liidu hinnangul on Vabariigi Presidendi poolt Käibemaksuseaduse muutmise seaduse välja kuulutamata jätmine igati õigustatud, sest seadusemuudatus on koostatud kiirustades arvestamata ettevõtjate arvamusi kui ka seda, et muudatus võib olla vastuolus põhiseadusega, sest see piirab ettevõtlusvabadust.
Plaanitav seadusemuudatus näeb muu hulgas ette käibedeklaratsiooni olulist täiendamist ning üle 1000-euroste tehingute deklareerimist. Viimane puudutab eriti valusalt just kaupmehi, kuna kaubanduses on igapäevaste tehingute arv, mis ületavad 1000 euro piiri kindlasti suurem kui mõnes teises majandusvaldkonnas, kus tehingute väärtused on küll kõrgemad, kuid arvuliselt tehakse neid vähem.
Kindlasti ei ole Kaupmeeste Liit vastu abinõudele, mis aitavad maksudest kõrvalehoidmist ja maksupettusi vältida, kuid see ei tohiks toimuda ausate maksumaksjate kulul ja  halduskoormuse kasvu arvel.  Käibedeklaratsiooni lisa rakendumine ei arvesta kaasaja praktika suurt informatsioonimahtu ning on ebamõistlikult koormav ettevõtjaile.
Käibedeklaratsiooni lisa administreerimine on aeganõudev ja kulukas kõigile kauplejatele, mis lõpuks tuleks kinni maksta tarbijatel. Antud muudatuse kavandamine  eeldaks meie arvates põhjalikumat uuringut, analüüsi ja koostööd muudatust puudutavate pooltega, eelkõige ettevõtjate ja neid esindavate liitudega.
Jaekaubandusettevõtete jaekäive ületab 2013. aastal 4,5 miljardi euro piiri ja ostutehingute arv ulatub kümnetesse miljonitesse aastas. Suurte kontsernide, kes on ühtlasi riigi ühed suurimad maksumaksjad, kulutused seoses uue käibemaksu deklaratsiooni lisa (vorm KMD INF) täitmisega ei ole mõõdetavad ei tuhandetes ega ka kümnetes tuhandetes eurodes vaid sadades tuhandetes eurodes.  Ausate ettevõtjate poolt käibemaksuseaduse kavandatava muudatusega vältimatult kaasnevad kulud ei ole proportsionaalsed riigi poolt loodetava saadava kasuga.
Kaupmeeste Liit on asutatud 1996. aastal eesmärgiga esindada ja kaitsta liidu liikmete huve seadusloome protsessis, ettevõtluse arendamisel ja hea kaubandustava põhimõtete süvendamisel. Kaupmeeste Liitu kuulub kokku 48 liiget.

Seotud lood

Uudised
  • 19.12.13, 13:31
President jättis 1000 euro seaduse välja kuulutamata
President Ilves jättis käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seaduse välja kuulutamata ning saatis selle riigikogule tagasi.
Uudised
  • 11.12.13, 17:35
Mait Palts: 1000euroste arvete seadus lisab ettevõtjaile kohustusi
Rahandusminister Jürgen Ligi väitel toetab käibedeklaratsiooni lisa ausat ettevõtluskeskkonda. Kui see nii on, miks siis ettevõtjad sellele vastu on, küsib kaubanduskoja peadirektor Mait Palts.
Uudised
  • 11.12.13, 14:57
Riigikogu võttis "1000euroste arvete seaduse" vastu
Riigikogus täna kolmandal lugemisel olnud käibemaksuseaduse ja raamatupidamise seaduse muutmise seadus võeti täna vastu.
  • ST
Sisuturundus
  • 15.10.24, 16:14
Advendikalender: kuidas sai lastele loodud kingikogumikust kõigile mõeldud hitt-toode
Advendikalendrid olid eelmisel sajandil peamiselt lastele turustatud viletsavõitu šokolaadiga kommikarbid, mille aknaid avati igal jõulueelsel päeval, lootuses leida kartongi tagant midagi erilist. Ehk oled tähele pannud, et advendikalendrite valik on poelettidel aga igal aastal järjest mitmekesisemaks muutunud. Oma minikingikogumikega on tulnud turule nii mänguasjatootjad, sokikaupmehed, küünlavalmistajad kui ka ilubrändid.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Kaubandus esilehele