20. mai 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Põllusaaduste ja toidukaupade eksport hoiab kasvutrendi

Põllumajandussaadusi ja toidukaupu eksporditi tänavu esimeses kvartalis 291,1 miljoni euro eest, mis tähendab väljaveo kasvu. Suurima osakaaluga oli piima- ja piimatoodete eksport.

Põllumajandusministeeriumi teatel moodustas põllusaaduste- ja toidukaupade eksport 10,2% esimese kvartali koguekspordist. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on väljavedu suurenenud 2,5%.

"Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubanduses suurenes Euroopa Liidu osatähtsus Eesti ekspordis 71 protsendini," ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Võrreldes aastataguse ajaga on oluliselt kasvanud näiteks piima ja piimatoodete eksport.“

Esimese kvartali import põllumajandussaaduste ja toidukaupade osas kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4%, olles 2014. aasta esimeses kvartalis 341,7 miljonit eurot. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveo osakaal esimese kvartali koguimpordis oli 10,7%.

Peamised eksporditurud esimeses kvartalis:

Venemaa (19,9%),Soome (17,1%),Läti (17,1%)Leedu (15,2%).

Peamised imporditurud esimeses kvartalis:

Läti (16,9%),Leedu (13,8%)Soome (10,9%).

Kui 2013. aasta esimeses kvartalis eksporditi enim kala ja kalatooteid (52,3 mln euro väärtuses), siis tänavu esimeses kvartalis oli suurim piima- ja piimatoodete eksport (57,6 mln eur). Võrreldes aasta taguse ajaga on see tootjaile soodsate maailmaturu hindade mõjul kasvanud 26,8%. Sarnaselt eelmise aasta esimesele kvartalile oli ka 2014. aasta esimesel kolmel kuul suurim impordigrupp joogid ja alkohol (71,4 mln eur).

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubandusbilanss oli esimeses kvartalis -50,6 miljonit eurot. Võrreldes aastataguse ajaga on bilansi negatiivne saldo suurenenud 26,1%, kuid on võrreldav 2012. aasta seisuga.

Autor: aripaev .ee, Ave Lepik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757