20. mai 2014

Põllusaaduste ja toidukaupade eksport hoiab kasvutrendi

Põllumajandussaadusi ja toidukaupu eksporditi tänavu esimeses kvartalis 291,1 miljoni euro eest, mis tähendab väljaveo kasvu. Suurima osakaaluga oli piima- ja piimatoodete eksport.

Põllumajandusministeeriumi teatel moodustas põllusaaduste- ja toidukaupade eksport 10,2% esimese kvartali koguekspordist. Võrreldes eelmise aasta sama perioodiga on väljavedu suurenenud 2,5%.

"Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubanduses suurenes Euroopa Liidu osatähtsus Eesti ekspordis 71 protsendini," ütles põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Illar Lemetti. „Võrreldes aastataguse ajaga on oluliselt kasvanud näiteks piima ja piimatoodete eksport.“

Esimese kvartali import põllumajandussaaduste ja toidukaupade osas kasvas võrreldes eelmise aasta sama perioodiga 5,4%, olles 2014. aasta esimeses kvartalis 341,7 miljonit eurot. Põllumajandussaaduste ja toidukaupade sisseveo osakaal esimese kvartali koguimpordis oli 10,7%.

Peamised eksporditurud esimeses kvartalis:

Venemaa (19,9%),Soome (17,1%),Läti (17,1%)Leedu (15,2%).

Peamised imporditurud esimeses kvartalis:

Läti (16,9%),Leedu (13,8%)Soome (10,9%).

Kui 2013. aasta esimeses kvartalis eksporditi enim kala ja kalatooteid (52,3 mln euro väärtuses), siis tänavu esimeses kvartalis oli suurim piima- ja piimatoodete eksport (57,6 mln eur). Võrreldes aasta taguse ajaga on see tootjaile soodsate maailmaturu hindade mõjul kasvanud 26,8%. Sarnaselt eelmise aasta esimesele kvartalile oli ka 2014. aasta esimesel kolmel kuul suurim impordigrupp joogid ja alkohol (71,4 mln eur).

Põllumajandussaaduste ja toidukaupade kaubandusbilanss oli esimeses kvartalis -50,6 miljonit eurot. Võrreldes aastataguse ajaga on bilansi negatiivne saldo suurenenud 26,1%, kuid on võrreldav 2012. aasta seisuga.

Autor: aripaev .ee, Ave Lepik

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700