Autor: Maarit Eerme • 19. juuni 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ETK Grupi netokäive kasvas aastaga 4 protsenti

ETK Grupi konsolideeritud netokäive oli mullu 438,6 miljonit eurot, kasvades aastaga 18,6 miljoni euro võrra, mis kindlustas grupile 20,2protsendilise turuosaga jätkuvalt turuliidri positsiooni, selgub täna avalikustatud ETK majandusaasta aruandest.

Aastaaruande põhjal kuulus 2013. aasta lõpu seisuga ETK Grupi ühistutele 353 müügiüksust, möödunud aastal lisandus kolm uut Konsumit ning kaks Maksimarketi kauplust.  Suurima osa grupi käibest moodustas 231,7 miljoni euro suuruse netokäibega kauplusekett Konsum. Kaupluseketi AjaO netokäive oli 2013. aastal 85,2 miljonit eurot ning Maksimarketi keti käive 78,3 miljonit eurot.

ETK Grupp, kuhu kuuluvad 19 ühistut ja ETK kontsern, teenis 2013.aastal 9,1 miljonit eurot kasumit.  Sealjuures ETK kontsern, mille moodustavad tulundusühistu ETK (Eesti Tarbijateühistute Keskühistu) ja tütarettevõtted ETK Jaekaubandus AS ning ETK Finants AS, teenis planeeritult kahjumit. ETK kontserni aruandeaasta kahjum oli 0,87 miljonit eurot. ETK juhatuse esimehe Jaanus Vihandi sõnul oli kahjum eelarves kavandatust oluliselt väiksem: „Planeeritust märgatavalt parema tulemuse kindlustas tõhus kulude kontroll, sisemiste tööprotsesside parendamine ja keskendumine efektiivsuse kasvule olulisemates üksustes ning ETK Finantsi oodatust kiirem jooksvasse kasumisse jõudmine. ETK kontserni 2013. aasta miinus on põhjustatud tütarettevõtte ETK Jaekaubanduse  laienemisest varasematel aastatel.“

ETK kontserni tütaettevõte ETK Jaekaubanduse AS avas eelmise aasta juulis uue Pärnu Maksimarketi. Arenduspartneri poolse lepingutingimuste jämeda rikkumise tõttu oli ettevõte viimasel hetkel sunnitud loobuma Harkujärve Konsumi avamisest. „Sellest hoolimata jätkame oma strateegiliste eesmärkide elluviimist ja otsime aktiivselt uute kaupluste rajamise võimalusi Tallinnas,“ ütles Vihand.

ETK Grupi investeeringud kokku olid 2013.aastal 6,3 miljonit eurot, sellest ETK kontserni investeeringud moodustasid 1,8 miljonit eurot.

100% Eesti tarbijatele endile kuuluv ETK on vanim ja suurim Eesti jaekaubanduse vallas ühiselt tegutsev grupp. ETK Grupis tegutseb 19 tarbijate ühistut, millel on omakorda kokku ligi 83 000 klientomanikku ehk ühistu liiget. 20protsendilise turuosaga ETK Grupp on Eesti jaekaubandusturu liider.  ETK Gruppi kuulub enam kui 350 kauplust üle Eesti, millest suurema osa moodustavad toidu- ja esmatarbekauba ketikauplused Konsum, Maksimarket ning AjaO.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700