Autor: Juhan Lang • 25. september 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

H&M kasvatas uhkelt müüki, aktsia kukub kolinal

Kolmandas kvartali tugevast puhaskasumi kasvust teatanud Rootsi rõivaste jaemüüja Hennes & Mauritzi aktsia kukub robinal, sest analüütikutele teeb muret ettevõte alla ootuste jäänud brutomarginaal.

H&Mi aktsia on praeguseks Stockholmi börsil kukkunud juba üle 3%. Societe Generale analüütiku Anne Critchlowi sõnul on probleemiks firma brutomarginaal, mis libises 58,3%le võrreldes 58,8% läinud aastal. Bloombergi poolt küsitletud analüütikud ootasid marginaaliks 58,4%.

Critchlowi hinnangul on firma brutomarginaalis kui sellisest enam keskendunud klientidele parima hinna pakkumisele. „Ma arvan, et see on õige pikas perspektiivis turuosa kasvatamise jaoks, aga see tähendab, brutomarginaal on surve all,“ selgitas ta.

Täna avaldatud kvartalitulemuste põhjal kasvas maailma suuruselt teise rõivakaupmehe puhaskasum kolmandas kvartalis 19%, 5,29 miljardile Rootsi kroonile ehk 740 miljonile dollarile. See vastas Reutersi küsitletud analüütikute prognoosidele.

Firma tegevjuhi Karl-Johan Perssoni sõnul jätkas ettevõte turuosa kasvatamist tänu tugevale müügile kõigis tooteklassides. H&M kavatseb lähitulevikus avada 375 uut kauplust, peamiselt USAs ja Hiinas. Järgmisel aastal on börsifirma teatel kavas lisada 8-10 uut veebipoodi.

H&Mi septembri käive on üleeilse seisuga kasvanud 7% ehk oluliselt vähem kui 20% kasv kuu varem. Börsifirma teatel põhjustas languse ebatavaliselt soe ilm enamikel turgudel.

Augusti lõpu seisuga on firmal 3341 poodi. Aasta varem oli neid 2964.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757