Autor: Maarit Eerme • 1. oktoober 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubanduse 10 kõige rikkamat

Äripäev reastas Eesti Rikaste TOP 500, kus oli sees ka mitmed kaubanduse valdkonna tegijad, siinkohal toogem välja 10 antud valdkonna rikkamat.

1. Nerijus Numavicius, Rikaste TOPis 6. kohal, vara väärtus 118,5 miljonit eurot

Leedu jaekontserni Vilniaus Prekyba suuromanikud jätkavad hoogsalt raha Eestisse toomist. Eelmise aasta lõpu seisuga oli Baltimaade rikkaima ärimehe, leedukas Nerijus Numaviciuse kontrolli allolevate Eesti firmade omakapital paisunud juba 189 miljoni euroni. Ainuüksi eelmisel aastal liikus läbi seotud tehingute kasumina Eestisse 46,4 miljoni eurot ja aasta varem teist samapalju.

2. Roman Stroykov, Rikaste TOPis 7. kohal, vara väärtus 115,7 miljonit eurot

Venemaa hulgikaupmees, kes asutas 2007. aastal Eestis koos kompanjon Sergey Anufrieviga (rikaste tabelis 120. kohal) firma Antonio Trade OÜ. Ettevõte on üks Venemaa ja SRÜ riikide külmutustehnika turu liidritest, käive oli eelmisel aastal 122 miljonit eurot ja kasumit teeniti 10 miljonit eurot.

3. Margus Linnamäe, Rikaste TOPis 15. kohal, vara väärtus 89,2 miljonit eurot

Ravimite hulgi-ja jaemüügiga, metsa-ja põllumajandusega, loomasööda hulgimüügiga, toitlustusega ning kinnisvaraarendusega tegeleva võimsa kontserni MM Grupp suuromanik. Kontserni kuulub üle 30 ettevõtte. Suurimaks varaks on ravimimüügikett Magnum. Eelmise aasta septembris sisenes Linnamäe ka meediaärisse. Ta aitas finantseerida Eesti Meedia juhtidel ettevõtte väljaostu Norra börsifirmalt Schibsted. Selle tehingu järel kuulub Linnamäele pool Eesti Meediast. Sel aastal ostis ta ka ära uudisteagentuuri BNS.

4. Väino Kaldoja, Rikaste TOPis 16. kohal, vara väärtus 86 miljonit eurot

Väino Kaldoja elukreedoks on olla võimalikult nähtamatu. Ometi on ta üles ehitanud Baltimaade vanima ja suurima autoettevõtte, maailma üht eliitbrändi Mercedes-Benzi esindava ASi Silberauto. Kaldoja ise peab elu kõige olulisemaks töökust ja õnnelikke juhuseid. Just juhuse tõttu sattus Kaldoja omal ajal kokku Mercedes-Benzi võtmefiguuridega ja sealt sai alguse koostöö, mis on kestnud 23 kaastat.

5. Oleg Gross, Rikaste TOPis 21. kohal, vara väärtus 81,3 miljonit eurot

OG Elektra omanik. Gross on öelnud, et äri peab pidevalt paisuma ja laienema. Kui sulle tundub, et enam kasvada pole vaja, siis oled ka ettevõtlusmaastikult kadunud. Talle kuuluvates poodides müügil olevad vorstid, liha- ja kondiitritooted on valmistatud temale kuuluvas ettevõttes. Tooraine tuleb tema farmidest ja kaup veetakse laiali Grossile kuuluvate autodega. Ta on oma ettevõtte tõeline peremees, juhib firmasid kui väikest majapidamist. On pidevalt kohal ja kui mõni töö on vaja teha, siis lööb ka ise käed külge.

6. Denis Bokhan, Rikaste TOPis 39. kohal, vara väärtus 55,8 miljonit eurot

Valgevene ettevõtja, kellel on osalus vedelkütust vahendamisega tegelevas firmas E100 Baltica OÜ

7. Aleksei Tšulets, Rikaste TOPis 39. kohal, vara väärtus 55,8 miljonit eurot

Ajanud Eestis äri üheksakümnendate algusest. Tuntumad firmad on Saurix Petroleum ja Infast Oil. 2009. aasta suvel sai mõlema firma omanikuks Hollandi Antillidel registreeritud ettevõttele CNP Investment N.V., mis oli seni firmade väikeosanik. See ettevõte on ka Paldiski Sadamate ASi omanik.

8. Ando Aron, Rikaste TOPis 53. kohal, vara väärtus 43,2 miljonit eurot

Tööriistu ja seadmeid müüva firma Mecro ja Stokkeri kaupluseketi omanik.

9. Viktor Siilats, Rikaste TOPis 66. kohal, vara väärtus 34,1 miljonit eurot

Fordide, Volvode ja kaatrite müüja. Siilatsi kinnisvaraarendusega tegelev firma Evore ostis 2012. aastal Kernu mõisa koos 21,9 hektari suuruse kinnistuga.

10. Andres Järving, Rikaste TOPis 67. kohal, vara väärtus 32,7 miljonit eurot

Kuulub NG Investeeringute omanikeringi ehk on Tallinna Kaubamaja, Liviko, Balbiino, Kitmani jt firmade omanik. Eraldi Jüri Käost ja Enn Kunilast arendas Ameerikanurga kaubandus- ja logistikaparki. See arendus sattus raskustesse ning nüüd on Järvingul pooleli vaidlus projekti ühe juhi ja osaniku Veiko Murrustega.

Loe Äripäev Rikaste TOPi eriväljaannet ning saa teada, millised teised kaubandusettevõtjad pääsesid TOPi, kui suur oli nende vara väärtus ning millisele kohale keegi jäi.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070