Autor: Maarit Eerme • 23. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Selveri pühadehitid: mandariin, sealiha, kala ja raamatud

Tänavusteks pikkadeks pühadeks valmistuvad tarbijad hoogsamalt kui mullu, rohkem varutakse nii toitu kui kingitusteks sobivaid tööstuskaupu. Jõulueelseteks enimostetud kaupadeks on tänavu mandariin, seapraad,  forellifilee, hani ning tööstuskaupadest Vahur Kersna raamat „ Ei jäta elamata“.

Jõulueelne ostutrall sai tänavu Selverites hoo sisse möödunud reedel-laupäeval, kui kauplusi külastas üle kolmandiku enam kliente kui eelmistel nädalavahetustel. Jõululaudadele jõuab tänavu varasemast rohkem eestimaist jahutatud sealiha, kuid eelnenud aastatega võrreldes on populaarsust võitmas ka hani, part ja küülik.

Pühadeeelsel nädalavahetusel osteti Selveritest üle 70 tonni mandariine, 40 tonni sealiha, 35 tonni verivorsti, 25 tonni linnuliha, 20 tonni kala ja  10 tonni hane. Kõige suurema müügikasvu mullusega võrreldes tegi hani, mida osteti kaks korda enam kui eelmiste jõulude eel. Samuti kasvasid märkimisväärselt lõhe- ja vikerforellifilee ning kalamarja müüginumbrid.

Valmistoitudest osteti enim ahjupraadi kukeseentega ning nii rukkileivakattega kui röstsibulaga ahjukaela. Popimateks verivorstideks kujunesid Rakvere verivorst ja Maagi Päkapikuvorst. Maiustustest osteti enim Raffaello komme, Kinderi üllatusmunasid, Kalevi šokolaadimedaleid ja sussišokolaade.

„Tänavu on pühadeperiood pikk ja on näha, et nendeks valmistutakse eestlasele omase põhjalikkusega,“ rääkis Selveri keti juht Kristi Lomp. „Enamik ostjaid eelistab maitsestamata liha, kuid ka maitsestatud või marinaadis lihatooted müüvad tänu laienenud valikule väga hästi.“

Lombi hinnangul aitavad pühade toitumisharjumuste mitmekesistumisele samuti kaasa inimeste tänavu jõudsalt kasvanud sissetulekud ja mitmete toiduainete hinnalangus, mis annab tarbijatele võimaluse katsetada jõuluroogade valmistamisel eksootilisemate toiduainetega ning suurem huvi on tavapärasest erinevate retseptide vastu. „Inimeste huvi eripärase vastu kinnitab ka gurmeetoodete üha kasvav populaarsus,“ lisas ta.

Jõulukingid on ka tänavu praktilised, eriti populaarsed on raamatud, mänguasjad, toidunõud ja kodukaubad. Jõulueelsel nädalal kerkisid raamatumüügi tippu Vahur Kersna „ Ei jäta elamata“ ja Mart Poomi elulooraamat „Minu lugu“. Müügikasvu tegid ka veinipokaalid, serviisid ning malmpotid. Lastele kingitakse tänavu rohkem legosid, Hot Wheels autosid, Ever After High ja Monster High nukke. Lisaks telliti kinkepakke ka toidust ja joogist – firmade ja eraisikute tellimusel pandi kokku tuhandeid kinkepakke.

Eesti kapitalil Selveri jaeketti kuulub 44 kauplust erinevates Eesti piirkondades. Selveri kett kuulub börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. Selver annab tööd 2300 inimesele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757