Autor: Juhan Lang • 12. veebruar 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Kaubamaja kohtusaaga jätkub

Tartu halduskohus jättis eile rahuldamata Tallinna Kaubamaja ASi tütarettevõtete kaebuse Tartu linnavalitsuse otsuste peale, millega keelduti 1. juunist 2011 kuni 1. juulini 2014 tasutud reklaamimaksu tagastamisest. Ettevõtte lubas otsuse edasi kaevata.

Tallinna Kaubamaja teatas augustis börsile, et tema tütarettevõtted (Kaubamaja AS, Selver AS ja Tartu Kaubamaja Kinnisvara OÜ) taotlevad tagasi ajavahemikus juuni 2011 kuni juuli 2014 Tallinnas, Tartus ja Pärnus makstud reklaamimaksu.

Kui Tartu halduskohus näitas kaebusele punast tuld, siis Tallinnas ja Pärnus on Talllinna Kaubamaja kinnitusel kaebused menetlusse võetud, kuid kohtuistungite aegu veel kindlaks määratud ei ole.

Kaebus esitati põhjendusega, et reklaamimaksu regulatsioon on vastuolus põhiseadusega ning riigikohtu praktikaga, mis näevad ette, et kõik avalik-õiguslike rahaliste kohustuste olulised elemendid peavad olema sätestatud seaduses, selgitakse äsja välja saadetud börsiteates. Sealjuures lisatakse, et reklaamimaksu puhul olid mitmed olulised elemendid, nagu maksu määr ja selle arvestamise alused, jäetud kohaliku omavalitsuse kindlaks määrata.

Tartu halduskohus leidis, et kohalike maksude oluliste elementide kindlaksmääramise võib delegeerida kohalikule omavalitsusele ning kaebajate viidatud põhiseaduse sätted ja riigikohtu praktika kehtivad vaid riiklikele maksudele.

Halduskohus viitas siinjuures kohaliku omavalitsuse õigusele korraldada kohaliku elu küsimusi iseseisvalt. „Tallinna Kaubamaja tütarettevõtted kavatsevad kohtuotsuse edasi kaevata, kuna riigikohtu laialdasest praktikast tuleneb, et kõikide avalik-õiguslike rahaliste kohustuste olulised elemendid peavad olema kindlaks määratud seaduse tasandil. Kuna kohalik maks on samuti avalik-õiguslik rahaline kohustus, siis kehtivad need nõuded ka reklaamimaksule,“ seisab Tallinna Kaubamaja börsiteates.

„Oleme seisukohal, et kohaliku omavalitsuse autonoomia põhimõtet ei saa pidada ülimuslikuks võimude lahususe ja seaduse reservatsiooni põhimõttest ning maksukohustuslase seisukohast ei ole selget põhjust, miks peaks kohaliku omavalitsuse üksuste kogutavatele kohalikele maksudele kehtima leebemad nõuded kui teistele avalik-õiguslikele rahalistele kohustustele.“

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070