Autor: Kaubandus.ee • 5. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaubad odavnesid, teenused kallinesid

Ostlemine
Foto: Reuters/Scanpix
Tarbijahinnaindeksi muutus oli 2015. aasta mais võrreldes aprilliga 0,2% ja võrreldes eelmise aasta maiga 0,1%, teatab Statistikaamet.

Kaubad olid 2014. aasta maiga võrreldes 0,4% odavamad ja teenused 0,8% kallimad. Kaupade ja teenuste administratiivselt reguleeritavad hinnad jäid eelmise aasta maiga võrreldes samale tasemele ja mittereguleeritavad hinnad tõusid 0,1%.

2014. aasta maiga võrreldes mõjutas tarbijahinnaindeksit enim mootorikütus, mis tänavu oli 8,1% odavam. Suurem mõju indeksile oli veel alkohoolsetel jookidel, mis on aastaga kallinenud 5,4%. Eelmise aasta maiga võrreldes on toidukaupadest enim kallinenud kuivatatud puuvili ja pähklid (33%) ning kohv (19%), odavnenud aga kartul (25%) ja suhkur (24%).

Maiga lõppes eelmise aasta juunis alanud 11-kuuline perioodi, mil tarbijahinnaindeksi aastamuutus jäi alla nulli. Viimati oli tarbijahinnaindeksi muutus võrreldes eelmise aasta sama kuuga nullist suurem eelmise aasta mais, mil see oli samuti 0,1%.

Aprilliga võrreldes oli mais tarbijahinnaindeksi suurim mõjutaja eluase, kus kodudesse jõudnud elekter kallines 1,7% ja üür 3,6%. Suuremat mõju indeksile avaldas veel 2,1% kallinenud mootorikütus, 0,5% odavnenud toit ja mittealkohoolsed joogid ning soodushindade toel 1,4% odavnenud alkohoolsed joogid. Enim tõusis kuuga kütteõli hind, mis uute aktsiisimäärade rakendumise tõttu kallines 47%.

 

 

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070