15. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jaekaubanduses kasvavad palgad kiiremini

Jaekaubanduses tõusevad praegu protsentuaalselt rohkem, kui teistes valdkondades, ütles Eesti Tarbijaühistute Keskühistu juht Jaanus Vihand.

Vihand ütles, et palgad tõusevad neil kogu aeg vastavalt nõudmise ja pakkumise tasakaalule. “Meil on üle grupi keskmine palgatõus olnud üle 10%,” kommenteeris ta. “Jaekaubanduses tõusevad praegu palgad protsentuaalselt rohkem kui teistes valdkondades. Seis on üsna hea ja töötajate elu läheb vähehaaval pidevalt paremaks.”

Vihand möönis samas, et jaekaubanduses ei ole töötasud siiski võrreldavad IT ja panganduse valdkonnaga. “Meil on keskmised tasud madalamad kui teistes valdkondades ja mingil hetkel on meil raskem mingitel positsioonidel inimesi leida, aga praegu midagi väga hullu lahti ei ole. Pingutama peab kogu aeg.”

Palgainfo Agentuuri ja partnerite poolt mais läbiviidud tööturu- ja palgauuringust selgus, et võrreldes varasemate aastatega on pisut suurenenud nende töötajate hulk, kelle netotöötasu aasta jooksul tõusnud. Töötasu on suurenenud eelkõige kõrgema, üle 2000 eurose palgaga töötajatel, kellest rohkem kui pooled saavad praegu kätte suurema rahasumma kui aasta eest.

Madalapalgalistest, alla 560 euro teenivatest töötajates on töötasu aastaga kasvanud 39%’l, 42% saab aastatagust palka edasi ja 8 protsendil on töötasu selle ajaga langenud.

Töötajate netopalga ootus püsib stabiilsena jäädes poolte töötajate puhul 800-1500 euro piiresse, nagu see oli ka möödunud ja ülemöödunud aastal. Võrreldes eelmise sügise ja kevadega on palgaootuse mediaan langenud 1100 eurole (2014 – 1200 €, 2013 – 1000 €).

Kaks kolmandikku tööandjatest tunnetab tööturul spetsialistide ja/või lihttööliste puudust. Ligi pool ettevõtetest vajab lähema aasta jooksul juurde uusi töötajaid, rohkem kui kolmandik neist plaanib luua uusi töökohti, samal ajal kui tööealine elanikkond väheneb.

„Arvestades, et aastaks 2020 väheneb potentsiaalsete töötegijate arv enam kui 30 000 võrra, peavad personalijuhid pöörama oma pilgu sihtrühmadele, kust täna tööjõudu aktiivselt ei kaasata, muutma kandidaatidele seatud ootused paindlikumaks ja olema tööpakkumiste koostamisel tunduvalt loovamad,“ märgib uuringu partneri CV Keskuse turundusjuht Henry Auväärt. „Muutusi tööturul iseloomustab ka see, et avaliku palgaga tööpakkumiste arv on tööportaalis kasvanud 25%-le. Ka uuringu tulemused näitavad, et üle poole töötajatest (62%) otsustab tööpakkumise kasuks, kus töötasu vahemik on avalik.“

Palgainfo Agentuur küsitleb tööandjaid ja töötajaid kaks korda aastas – aprillis ja oktoobris. Tänavu mais korraldatud uuringus osales 320 tööandjat ja 13 396 töötajat.

Loe Äripäevast, mida räägib palgatõusust Alexela tegevjuht Ain Kuusiku

Autor: Maarit Eerme, Alyona Stadnik

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070