Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 26. juuni 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liviko kasum kasvas varude soetamise mõjul

Kvaliteetalkoholi tootja ja müüja AS Liviko 2014. aasta auditeeritud konsolideeritud netokäive oli 133,6 miljonit eurot, milles sisaldub 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisimaksu. Grupi auditeeritud konsolideeritud maksude ja amortisatsioonikulu eelne tulu (EBITDA) oli 5,9 miljonit eurot ning puhaskasum 3,5 miljonit eurot. AS Liviko auditeeritud konsolideeritud netokäive langes võrreldes 2013. aastaga protsendi võrra, samas kasvas puhaskasum 27 protsenti.

„Investeeringud tootmisseadmetesse ja -tehnoloogiasse võimaldasid Livikol tootmisefektiivsust tõsta, samas aktsiisitõusudest tulenevate spekulatiivsete tehingute mõju kahandab meie efektiivsust oluliselt. Hüppeline ja ootamatu 15-protsendiline alkoholiaktsiisi tõus suurendas ettesoetatavate varude tellimusi märkimisväärselt. AS Livikol tuli aastalõpu perioodil täita suur hulk jaekaupmeeste tellimusi, millega soetati suured laovarud. Suur osa eelmise aasta tootmis- ja müügimahtudest  jõuab nii tarbijateni alles tänavu, kuna etteostude tõttu on võimalik seda aktsiisitõusu võrra kõrgema juurdehindlusega müüa,“ ütles AS Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

AS Liviko omatoodangu eksport vähenes võrreldes möödunud aastaga 22 protsenti. Liviko loobus vähekasumlikest allhanketöödest ning olulistel eksporditurgudel toimusid ebasoodsad muutused. Venemaa kaubanduspiirangud ja sõjategevuse algus Ukrainas mõjusid halvavalt ekspordile neisse riikidesse.

Kodumaine omatoodangu müügikäive langes 3,4 protsenti. „Konkurents alkoholiturul on varasemaga võrreldes veelgi suuremaks muutunud ning tarbijate reaktsioon aktsiisitõusule oli prognoositust valulisem. Kõige rohkem langes viina müük – see kaubagrupp on väga tundlik maksuturbulentsile ning ahvatlev salakaubandusele,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

„Aktsiisitõusud on põhjustanud kodumaise kange alkoholi tööstuse konkurentsivõime languse. Järgmise viie aasta aktsiisi tõstmise plaani on sisse kirjutatud, et soomlased ei jäta enam senisel määral alkoholi aktsiisi raha Eesti eelarvesse ning piirikaubandus on liikumas Põhja-Eestist suuremal määral Lõuna-Eestisse, kus ka Liviko oma äritegevuse võimalusi olulisel määral kindlustab,“ ütles Liviko juhatuse esimees Janek Kalvi.

AS Liviko Läti tütarettevõte SIA Liviko müük vähenes 2013. aastaga võrreldes 3,6 protsenti, samas kasvas ärikasum 27 protsenti.  Leedu tütarettevõte UAB Liviko kasvatas 2013. aastaga võrreldes müügitulu 2,5 protsenti ning suutis ettevõtte kasumisse viia.

Eesti, Läti ja Leedu riigieelarvesse maksid AS Liviko grupi ettevõtted kokku 65,2 miljonit eurot alkoholi aktsiisi, millest Eesti riigieelarvesse läks 49 miljonit eurot, Läti riigieelarvesse 11,4 miljonit eurot ja Leedu riigieelarvesse 4,8 miljonit eurot.

AS Liviko grupi 2014. aasta majandustulemustesse on konsolideeritud Eesti emaettevõtte AS Liviko, Läti tütarettevõtte SIA Liviko ja Leedu tütarettevõtte Liviko UAB.

AS Liviko ekspordib oma toodangut 30 turule: Kanada, USA, Venemaa, Ukraina, Valgevene, Šveitsi, Austria, Saksamaa, Suurbritannia, Prantsusmaa, Portugal, Poola, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Hollandi, Taani, Austraalia, Tšiili, Tai, Jaapan, Hiina, India, Gruusia, Aserbaidžaan, Usbekistan Iisrael ja Türgi.

Liviko tuntuimateks omatoodete kaubamärkideks on Vana Tallinn ja Viru Valge, importmärkidest esindab Liviko Bacardit, Martinit, Nemiroffi, Freixenet’d ja teisi maailmakuulsaid kaubamärke.

AS Liviko on 117-aastaste traditsioonidega 1898. aastal asutatud kvaliteetalkoholi tootja. AS Liviko on nii Eestis, Lätis kui ka Leedus välja arendanud alkoholi jaotus- ja hulgimüügivõrgu, mille kaudu turustatakse omatoodangu kõrval maaletoodavaid brände ka teistelt maailma kvaliteetalkoholi tootjatelt. AS Liviko kuulub Balti riikide kolme suurema alkoholifirma hulka, pöörates tootmise kõrval sama suurt tähelepanu ka alkohoolsete jookide impordile. AS Liviko annab Eestis, Lätis ja Leedus tööd 355 inimesele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700