3. detsember 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ülemiste keskus valiti mainekal kaubanduskeskuste konkursil finaali

Ülemiste keskus valiti ICSC kaubanduskeskuste konkursil finaali
Foto: Ülemiste keskus
International Council of Shopping Centers (ICSC) valis Ülemiste Euroopa kaubanduskeskuste konkursil parima laienduse kategoorias kahe parima hulka. Finaalis ollakse vastamisi Türgi kaubanduskeskusega ja võitja selgub järgmise aasta kevadel.

International Council of Shopping Centers (ICSC) asutati 1957. aastal

Ühenduses on üle 60 000 liikme 90 riigist. Liikmete hulka kuuluvad kaubanduskeskuste omanikud, arendajad, investorid.

Konkurss European Shopping Centre Awards toimub 1975. aastast

Igal aastal tunnustatakse silmapaistvaid ja uuenduskuuri läbinud kaubanduskeskusi

Konkursil võisteldakse kolmes kategoorias: kaubanduskeskuse laiendused; uusarendused, vanemad kaubandusekeskused

Konkurss on Euroopa mainekaim ja hinnatuim omataoliste seas

2016. aasta võitjad selguvad järgmise aasta aprillis Itaalias ICSC aastakongressil.

Vaata kõiki finaliste SIIT.

Ülemiste keskuse tegevjuhi Guido Pärnitsa sõnul on finaali jõudmine sellisel mainekal konkursil nagu European Shopping Centre Awards mitte ainult Ülemistele, vaid kogu Eestile suur tunnustus. “Julgen kinnitada, et Ülemiste kuulub kindlasti Euroopa parimate kaubanduskeskuste hulka.” Pärnitsa sõnul hinnatakse võistlusel kandidaate 7-8 kriteeriumi järgi ning kindlasti ei arvestata ainult väljanägemist. “Vaadatakse disaini, hinnatakse keskuse juhtimiskvaliteeti, võrreldakse laienemiseelseid ja -järgseid majandustulemusi.” Enne lõplike tulemuste selgumist külastab žürii kõiki finaali jõudnud kaubanduskeskusi, mille käigus võistluskriteeriumide järgi finaliste kohapeal hinnatakse. 

Euroopas tihe konkurents

Ühtekokku võisteldakse kolmes kategoorias: kaubanduskeskuste laiendused, uusarendused ja vanemad kaubanduskeskused. Pärnits julgeb väita, et Eestil on oma kategoorias võiduks väga head võimalused. Tema sõnul alustati konkursiks valmistumist juba aasta alguses, dokumendid tuli esitada selle aasta septembris. “Nägime juba laienemise ajal, et keskus võiks rinda pista Euroopa parimate kaubanduskeskustega. Seetõttu otsustasimegi sel aastal kandideerida.” Pärnitsa hinnangul konkureeris Ülemiste finaali koha pärast ligikaudu 50 kaubanduskeskusega.

Maltepe Park Istambuli keskus seest

Finaali jõudis 12 kanditaati, kelle hulgas on koguni kolm Türgi kaubanduskeskust. Pärnitsa sõnul on see üsna loogiline. “Türgi on kaubanduskeskustesse tehtavate investeeringutega esirinnas”. Ta selgitas, et Türgi suurest rahvaarvust tulenevalt ehitatakse uusi kaubanduskeskusi pidevalt juurde ning olemasolevaid laiendatakse. “Oleme auväärses seltskonnas ja meie pingutusi hinnatakse.” Ka laienduste kategoorias on Ülemiste konkrendiks Türgi – Istanbulis asuv Maltepe Park kaubanduskeskus, millel on kaubanduspinda 75 000 m2 ja poode 250. Lisaks Türgile on Pärnitsa sõnul Euroopas uute investeeringute osas ostukeskustesse esimeste seas Poola, kes talle üllatuslikult üheski kategoorias finaali ei pääsenud.

Maltepe Park Istanbul

Võimalus Eesti pilti tuua

Pärnitsa hinnangul annab konkursidel osalemine võimaluse oma tehtud tööd tutvustada ja ka laiemalt Eesti pilti tuua. Viimasest ajast on ette näidata finaalikoht ka ülemaailmsel kaubanduspindade sisedisaini konkursilt. Samuti hinnati suvel Ülemiste Baltikumi parimaks kinnisvaraobjektiks. Lisaks tunnistas Tallinn selle aasta alguses ka keskuse fassaadi valguslahenduse 2014. aasta parimaks arhitektuuri- ja kujundusvalgustuse objektiks Tallinnas.

Ülemiste keskuse sisevaade
Foto: Meeli Küttim
Ülemiste keskuse sisevaade
Foto: Meeli Küttim
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757