Autor: Harro Puusild • 16. märts 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Analüütik: juba alanud uus majanduskriis jõuab kaubandusettevõtete müüki viitega

LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur
Foto: Andres Haabu
LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur tõdes, et uus majanduskriis on kohe käes, kuid kaubandusettevõtete müük ja tarbijate kindlustunne seda veel ei näita.

Vitsur lisas, et uue majanduskriisi võimalikkusest rääkides pole üldse mõtet vaadata Eestis toimuvat. Uus kriis tuleb nagu eelminegi kord meile maailmast. „Kohapeal toimuvad üksnes suuremad või väiksemad valdkondade vahelised korrektsioonid,“ kommenteeris analüütik. Lisades, et kaubandusse jõuab korrektsioon siis, kui elanike tulud ei kasva või koguni vähenema hakkavad. „See on siis, kui tööpuudus suureneb ja palgad enam ei kasva, vaid alanevad. Ja ka siis mitte kohe, vaid teatud ajalise nihkega.“

LHV Panga majandusanalüütik Heido Vitsur osaleb 27. aprillil 2016 ka Kütuseturu Aastakonverentsil, mis toimub Tallinna Loomaaia Keskkonnahariduskeskuses.

Kavaga saad tutvuda siin

Registreerida saab siin.

Lisaks Heido Vitsurile esinevad Toomas Saks (Eesti Õliühing), Priit Enok (Eesti Vedelkütuste Agentuur OSPA), Agne Kinks (TNS Emor), Meelis Migur (Statoil Fuel&Retail) Ando Leppiman (Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium), Siim Meeliste (Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium)

Teine põletav teema kaubanduses on erinevad kaubanduspiirangud ja aktsiisitõusud, mis peaksid eeldatavasti aitama kasvatada inimeste teadlikkust ning piirama tervisele kahjulike toodete tarbimist. „Ma ei tea, kuidas tervislikke eluviise ja tervislikku toitumist paremini mõjutada saab - kas maksude või teadlikkuse suurendamise abil, või on veel muid võimalusi,“ ütles Vitsur.

Alkoholi puhulteadlikkust maksudega mõjutada eriti ei saa. „Auto takistab ju joomist rohkem kui aktsiis.“ Kuid Vitsuri sõnul on selge see, et kui inimesed ise oma tervist ei hävitaks, oleks sellel ülisuur majanduslik mõju, sest jääks ära kümned tuhanded enneaegsed surmad, suur osa ravikulusid, kulutused igasugusesse õppesse tasuks end paremini ära. Lisaks oleks meil tunduvalt enam tööjõudu ja seega ka enam kogutoodangut jne.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757