22. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

2015. aastal tagastati üle 245 miljoni pandipakendi

2015. aastal tagastati üle 245 miljoni pandipakendi
Foto: Raul Mee
Keskkonnateadlike eestlaste abiga kogus ja suunas Eesti Pandipakend mullu taaskasutusse enam kui 245 miljonit ühekordse kasutusega pandi alla kuuluvat joogipakendit, mis on parem tulemus kui 2014. aastal ning on paljuski tingitud keskkonnaministri määrusega tõstetud tagatisrahaväärtusest alates 2015. aasta veebruarist.

Kõige rohkem tagastati eelmisel aastal pandi alla kuuluvatest joogipakenditest plastikpudeleid – pandipakendite käitluskeskusesse jõudis 90% turule pandud plastik-, 70% metall- ning 87% klaaspakenditest.

Eesti Pandipakendi tegevjuhi Rauno Raali sõnul on tagastamiste suurenemine paljuski tingitud 2015. aasta 1. veebruaril kehtima hakanud keskkonnaministri määrusest, mille kohaselt on kõikide pandiga joogipakendite tagatisraha 10 eurosenti. „Võrreldes 2014. aastaga kasvas pandipakendite tagastus aastaga küll vaid 1%, kuid tuleb võtta arvesse, et eelmisel aastal oli müük 2014. aastaga võrreldes 6% võrra väiksem ja seega on üheprotsendiline tagastuse tõus väga hea tulemus. Tagatisraha väärtuse tõstmine on andnud positiivse efekti ning oleme suutnud edukalt peatada eurole ülemineku järgse hiiliva tagastuste langustrendi,“ ütles Raal.

Alates 2005. aastast, mil käivitus praegune pandipakendi süsteem, on kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud üle 2,93 miljardi pandipakendi, millest 80% moodustavad ühekordse kasutusega joogipakendid ja 20% korduskasutatav klaas. Pakendeid on kokku kogutud ja taaskasutusse suunatud üle 115 000 tonni.

Eesti Pandipakend on 2005. aastal joogitootjate/maaletoojate ning kaupmeeste poolt Pakendiseaduse alusel loodud tootjavastutusorganisatsioon, mille ülesandeks on hallata ja korraldada üle-eestilist tagatisrahaga koormatud pakendite (vee, karastusjoogi, õlle ja lahja alkohoolse joogi plastmass-, klaas- ja metallpakendite) kogumist, transporti, loendamist, sorteerimist ja taaskasutamist. Eesti Pandipakendiga on liidetud 288 tootjat/maaletoojat ning 800 kaupmeestele kuuluvat tagastuskohta.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757