27. aprill 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viinaturism Soomest väheneb

Viinaturism Soomest väheneb
Foto: Eiko Kink
Soome kaubandusettevõtete liidu küsitlusest ilmneb, et järjest vähem ajendab alkohol soomlast Eestisse sõitma.

Alkoholi Eestist kaasa ostnud reisijate osakaal oli aasta esimeses kvartalis 69% võrreldes 81%ga läinud aasta samal ajal, kirjutab Soome päevaleht Helsingin Sanomat.

Mullu tõid soomlased Eestist kaasa 56 miljonit liitrit alkohoolseid jooke. Ka see näitaja kinnitab kahanevat trendi.

Nende osakaal, kes toovad Eestist väga suuri alkoholikoguseid – üle 500 liitri –, on eelnenud aastaga võrreldes vähenenud kolmandiku võrra.

Kabandusettevõtjate liidu peaökonomisti Jaana Kurenoja sõnul on muutus tingitud ka turistiprofiili muutusest – kasvanud on naiste ja lastega perede osakaal. Kolmas põhjendus võib olla see, et Lõuna-Soome elanikud käivad Eestis nii tihti, et igalt reisilt alkoholi kaasa ei osteta.

Eestisse reisimine on jätkuvalt populaarne – mullu kasvas külastuste arv 6%.

Üha enam käiakse Eestis teenuste pärast. Käiakse juuksuris, kultuuriüritustel, restoranis söömas ja aega viitmas. Selgelt on kasvanud spaade ja terviseteenuste kasutamine.

Soome ja Eesti hindade võrdluses on suurimad käärid just teenustes. Eestis on teenuse hind tihti ligi poole väiksem Soome hinnatasemest. Hotellide ja restoranide hinnad on näiteks 60% Soome tasemest. Rõivaste ja jalanõude hindades suuri vahesid ei ole. Soome kaubandusasutuste peamine konkurents tuleb hoopis välismaistest internetipoodidest.

Keskmiselt kulutas Soome turist aasta alguses Eestis 189 eurot inimese kohta. Seda on 19 euro võrra vähem kui mullu.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757