27. mai 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Arco Vara: Tartu kaubanduspindade turul on veel natuke ruumi

Tartu kaubandus- ja vabaajakeskus Kvartal enne avamist
Foto: Raul Mee
Tartus avas uksed uus kaubanduskeskus, mille tulemusena moodustus Riia maantee, Turu tänava ja Vabaduse puiestee ristumisalale tõeline kaubandus- ja meelelahutusristmik, kirjutab Arco Vara Tartu piirkonna juht Tarvo Tamme.

Vastvalminud 55 000 ruutmeetrise üldpinnaga Kvartali keskuses pakutakse rendipindu peamiselt toidu- ja riidekauplustele ning söögikohtadele. Sügisel lisanduvad büroopindade ja konverentsikeskuse osad ning hotell-heaoluspaa.

Ehituse käigus tundus Kvartali keskus oma väikeste „laskeavadega“ olevat suhteliselt kummaline ehitis, kuid hoone valmides on lõpptulemus väga hea. Uus keskus sobib kesklinna ja Tasku ning Kaubamajaga kõrvuti. Vastupidiseid väiteid ei ole kuulda olnud.

Uute äripindade lisandumine Tartusse ei too lühemas perspektiivis erilisi vapustusi teistele kaubandus- ja teeninduspindade omanikele ning rentnikele. Usun, et kliente ja raha jagub täna kõigile ja märgid näitavad, et kvaliteetset kaubandus- ning toitlustuspinda otsitakse jätkuvalt. Eriti nõutud on 50-100 ruutmeetrised ruumid.

Keskused juhivad

Kaubandus on pikemat aega ka Tartus koondunud keskustesse ja see trend jätkub.

Peamisteks piirkondadeks on kesklinna Tasku, Kaubamaja ja Kvartali kogum – riided, toitlustus ning meelelahutus.  Äärelinnas asub Lõunakeskus – riided, toitlustus ja meelelahutus, lisaks mööbel ning kodutehnika. Jõe keskusesse on koondunud peamiselt mööblikaubandus.

Perspektiivis on kõikidel keskustel võimalik turul ühiselt funktsioneerida, kuid konkurents ägeneb. Kui Lõunakeskuse laiendus valmib (täiendav kaubanduspind, kobarkino ja hotell), siis usun, et rohkem kaubanduspinda Tartusse naljalt ei mahu – kliendid ja raha seavad omad piirid.

Arendajad võiks järgmiseks suunata kaubanduselt pilgud teistesse valdkondadesse, sest jätkuvalt napib kesklinnas kvaliteetset büroopinda ja sellist äripinda, kus ettevõte saaks korraga kasutada ladu, bürood ja kaubanduspinda.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757