30. juuni 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

KPMG: salasigaretid kärpisid Eesti maksutulu 31 miljoni euro võrra

Salasigaretid
Foto: Raul Mee
Euroopa Liidu riikides, Šveitsis ja Norras tarbiti eelmisel aastal 53 miljardit salasigaretti, millest 88 protsenti moodustas kolmandatest riikidest pärit sala- või võltskaup, näitab KPMG LLP poolt British American Tobacco, Imperial Tobacco, Japan Tobacco Internationali ja Philip Morris Internationali tellimusel läbiviidud uuring. Kokku jäi salasigarettide tõttu Euroopa riikidel saamata ligi 11,3 miljardit eurot maksutulu ning Eestis oli laekumata jäänud maksude maht 31 miljonit eurot, teatas KPMG Baltics OÜ.

Tänu salakaubanduse vastasele võitlusele ning paranenud majandusoludele vähenes Euroopa salasigarettide turg 2015. aastal, kuid moodustas siiski kogutarbimisest 9,8 protsenti. Tubakaettevõtete sõnul on tarneahelate rangem kontroll, info jagamine ning ametnike tõkestav tegevus toonud kaasa EL-i siseste illegaalsete kanalite vähenemise 20 protsendi võrra. Salasigarettidest 88 protsenti on pärit EL-i mittekuuluvatest riikidest.

Kolmandatest riikidest toodud sigaretid, millelt olid EL-i riigi maksud maksmata (nn Illicit Whites) moodustasid kolmandiku illegaalsetest sigarettidest, millest omakorda 28 protsenti olid Valgevene markeeringuga. Valgevene ongi EL-i toodavate sigarettide peamine päritolumaa, aga näiteks 1,3 miljardit sigaretti jõudis Euroopasse Araabia Ühendemiraatides asuva Jebel Ali vabakaubandustsooni kaudu.

Salasigarettide osakaal Eestis vähenes

„Kuigi läinud aastal illegaalsete sigarettide tarbimine nii EL-is kui ka Eestis vähenes, moodustab must turg endiselt olulise osa kogutarbimisest ning see omakord vähendab maksulaekumisi. Eesti riigikassal jäi salasigarettide tõttu mullu saamata ligi 31 miljonit eurot maksutulu,“ ütles KPMG Baltics OÜ maksuvaldkonna juht Joel Zernask.

KPMG uuringu põhjal langes mullu Eestis salasigarettide osa kogutarbimises 4,1 protsendipunkti võrra 14,4 protsendile. Kokku tarbiti Eestis 2015. aastal 1,72 miljardit sigaretti, millest ligikaudu 0,25 miljardit moodustasid salasigaretid. Illegaalsete sigarettide seas domineerivad Eestisse teistest riikidest smugeldatud originaaltooted, mille osakaal mustal turul on üle 60 protsendi.

Eestisse, kus KPMG andmetel oli sigaretipaki kaalutud keskmine hind 3,07 eurot, toodi salasigarette peamiselt Venemaalt (kaalutud keskmine paki hind 0,83 eurot) ja Valgevenest (0,68). Piiriülese kaubandusega liikus Eestist omakord sigarette Soome, Prantsusmaale ja Norrasse. Eestisse reisilt kaasatoodud sigarettide osakaal oluliselt ei muutunud, kuna maanteed pidi riiki saabuval reisijal on esmakordsel ja teistkordsel saabumisel lubatud Eestisse tuua 40 sigaretti.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757