14. veebruar 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maxima Eesti käive jätkas 2016. aastal kasvu

Maxima Eesti peadirektor Vygintas Šapokas avamas Maxima Eesti logistikakeskust, mis oli ettevõtte möödunud aasta suurim investeering.
Foto: Raul Mee
Eesti ühe suurima jaekaubandusketi Maxima müügikäive ulatus eelmisel aastal 446 miljoni euroni, kasvades aasta varasemaga võrreldes 1,2 protsenti. Lisaks Eestile veel neljas riigis jaekaubanduskette opereeriva Maxima Grupė kogukäive ulatus 2,684 miljardi euroni, mis on 0,2 protsenti enam kui 2015. aastal.

“Pärast mõningaid varasemaid aktiivse uute kaupluste avamise all möödunud aastaid keskendusime mullu kvaliteedi tõstmisele, sisemiste protsesside uuendamisele ning olemasolevate kaupluste renoveerimisele,” ütles Maxima Eesti peadirektor Vygintas Šapokas. “Võttes arvesse nii siinset turgu iseloomustanud üha uute kaupluste avamist kui ka Eestis jõustunud mitmeid maksumuudatusi, võime möödunud aasta tulemusi omaltpoolt positiivsetena hinnata. Ootame käibekasvu ka tänavu, pakkudes klientidele oma kauplustes nii paremat sortimenti kui ka hinnataset.“

Maxima Grupė ettevõtetest näitas suurimat kasvu Maxima Bulgaria, mille aastakäive suurenes 22,1 protsenti 88,4 miljoni euroni. Poola Aldik Nova käive kasvas 6,1 protsenti 47,5 miljoni euroni ning Maxima Latvija jaekäive 1,9 protsenti 689,3 miljoni euroni. Leedus kahanes jaekäive 2,1 protsenti, ent sellegipoolest on mullu 1,413 miljardi eurose käibe saavutanud Maxima LT suurim Maxima Grupė kontserni kuuluv ettevõte.

“Möödunud aastal kasvas kogu Baltikumis kiiresti nii kaubanduspindade arv kui ka maht ja eriti ilmestas kiire kasv Leedu turgu. Samal ajal on rahvastikuväljavaated Baltimaades negatiivsed ja piirkonna elanike arv on jätkanud kahanemist. Need trendid omakorda mõjutavad otseselt ka Maxima Grupė majandustulemusi,” lausus Maxima Grupė peadirektor Robertas Čipkus.

Čipkuse sõnul jätkub tänavu ettevõtte turgudel konkurentsi tihenemine, samas on turgudel häid eeldusi jätkusuutlikuks arenguks. “Üheltpoolt on oodata stabiilse makromajandusliku keskkonna püsimist ning teisalt näitavad elanikkonna tarbimisharjumused kasvutrende. Meie tähelepanu on tänavu pööratud oma äritegevuse ja tarneahela juhtimise efektiivsuse parendamisele, eesmärgiga pakkuda oma klientidele kõikidel turgudel parimat valikut kaupa ja seda parima hinnaga,” märkis peadirektor. 

Maxima Grupė on 2007. aastal loodud Eesti, Läti, Leedu, Poola ja Bulgaaria jaekaubandusettevõtete valdusfirma. Gruppi kuulus 2016. aasta lõpu seisuga kokku 557 Maxima X, Maxima XX, Maxima XXX, Aldik ja T-Market kauplust. Leedus asub neist 241, Lätis 151, Eestis 74, Bulgaarias 61 ja Poolas 30 kauplust ning grupi ettevõtted annavad tööd kokku enam kui 29 000 inimesele.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757