29. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Avati uuenenud Lõunakeskus

Lõunakeskuse juht Jaan Lott, Tartu Linnapea Urmas Klaas ja Danske Banki esindaja ja Ehitustrusti juhatuse esimees Kaido Somelar avamislinti lahti lõikasmas
Foto: Raul Mee
28. aprillil toimus Tartu Lõunakeskuse uuenenud peahoone VIP avamisüritus. Rahvale avati uuenenud keskus järgmisel päeval. Keskuse juht Jaan Lott ütles, et keskus peab olema pidevas muutuses, et oma kliente hoida.

Lõunakeskuse juht Jaan Lott rääkis, et tegemist ei ole lihtsalt juurdeehitusega, kuna üle poole valminud töödest on kõige vanema osa ümberehitus. „Meil on nüüd lõpuks kino, hotell, hulgaliselt uusi söögikohti, mitmeid uusi suuri rahvusvahelisi ankruid ning kohalikke kauplusi,“ ütles Lott. Ta lisas, et neil on ka mitmeid kiiksuga asju, mis on tehtud just tänu sellele, et omanikud on neid usaldanud ning võtnud riske ja toetanud neid sellistes ettevõtmistes, mis tunduvad esmalt täiesti lootusetud.

Lott nimetas nendeks kiiksudeks tualeti galeriid, mille seinu ja lagesid illustreerivad Navitrolla maalid, samuti on toredad kiiksuga lahendused virgestusala ning uus liuväli.

„Kõik on justkui valmis nagu reklaamis öeldud, kuid kaubanduspargi servas on mullahunnikud mis viitavad sellele, et kõik ei ole valmis,“ rääkis Lott ja lisas, et kaubanduspark on nagu arvuti op-süsteem, mis ei saa valmis. „Tegemist on keskkonnaga, mis on mõeldud erinevatele inimestele ja ettevõtetele ning see peab olema pidevas muutuses, et oma kliente hoida.“

Aasta teises pooles kolib Lõunakeskuse kõrvalhoonesse Asko ja Sotka ning Mileedi. Lisaks tuleb ka veel Pet City oma suure tervik kontseptsiooniga ning Jahipaun. 

Lott selgitas, et nende äriga on sedasi, et kui teed otsuse ja annad projektile rohelise tule, siis sellest hetkest kuni tänase päevani läheb viis aastat. „Nii pika perioodi jooksul nagu sellises dünaamilises äris nagu kaubandus on, tuleb ikka muudatusi ette. Eriline väärtus on see, et teed koostööd nende inimestega, kes seda mõistavad,“ ütles ta. Tavaliselt ei ole ehitusobjektide puhul tavapärane, et projekti tuleb nii palju muudatusi teha. See tekitab arhitektidele, inseneridele ja ehitajatele koormust juurde. Kuid Loti sõnul aitavad õiged partnerid kõik muudatused õigel ajal suhteliselt väikese valuga ära teha.

„Maailm on täis neid brände, mida kõik oleks veel siia keskusesse tahtnud. Kuid see uks on veel lahti,“ ütles Lott. Tema sõnul on paratamatu, et kui toimuvad suured ümberpaiknemised, siis alati on keegi teinud valearvestuse. „Ma ei ole Eestis näinud veel sellist kaubanduskeskust, kus ei ole muudatusi toimunud. Ikkagi keegi vaatab, et on teinud valearvestuse ja siis tuleb uus asemele,“ rääkis keskuse juht.

Keskuse uuendamisega ootab Lõunakeskus aasta lõpuks kokku 6 miljonit külastajat. „Enne ehituse algust külastas meid aastas 5,6 miljonit ning ehituse ajal 5,5 miljonit, siis olime rõõmsad, et ümberkorraldustega ei kukkunud külastajate arv.“ Kaubanduskeskuste eesmärgiks võib Lott hetkel vast öelda küll, et selleks on külastajate hoidmine, sest kasvamise ruumi ei ole nii palju. 

„Kui vaadata Tallinnas toimuvat, siis ma ei saa aru, et kuskilt samapalju raha oleks juurde tulemas, kui kaubanduspindu lisandub,“ ütles Lott ning lisas, et müügid ruutmeetri kohta hakkavad kukkuma ning sellest tulenevalt peavad keskused hakkama investeerima, et konkurentsis püsida. Lisaks vähenevad kaupluste müüginumbrid ning nende läbirääkimiste positsioon tugevneb. „Keskuste äri, kui selline, läheb järjest keerulisemaks. Ja seda just nõrgalt positsioneeritud keskustel.“ Loti sõnul on keskuste puhul A&Oks positsioneerimine – kus sa oled ja kelle jaoks sa oled.

Vaata kogu galeriid. Kokku 142 pilti.

Lõunakeskus on Eesti suurim vabaajakeskus ja suurim kaubanduspark väljapool pealinna. Uuenenud peahoone suurus on 72 000 m (enne laiendust ligi 56 000 m ning kogu keskus koos kõrvalhoonetega 87 000 m  Aasta lõpuks valmib kaubandusparki ka mööblimaja koos lillehoonega, millega lisandub veel 5000 m.

Lõunakeskuses asub sadu kauplusi ja teenusepakkujaid, sh on tegu ainukese kaubanduskeskusega Eestis, kus on 2 supermarketit, lisaks suur taluturg, kuhu jõuab kaup 170 Lõuna-Eesti tootjalt otse inimesteni 

Keskuses asub hotell Sophia, Baltikumi suurim siseseikluspark, kaks liuvälja, GolfX stuudio, massažisalong, seksuaaltervise kliinik, rohkelt toidukohti ja kauplusi

Uuenenud keskuse 20-meetrisesse galeriisse valmistas Navitrolla omanäolise seina- ja laemaalingu

Lisaks AHHA 4D elamuskinole avas keskuses uksed Euroopa moodsaima sisseseadega 3 500-ruutmeetrine Apollo Kino, mis muudab Tartu Eesti kinopealinnaks.

Uus kuue saali ja ligi 1000 kohaga kino kahekordistab Tartu kinokohtade arvu.

Foto: Raul Mee
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700