23. mai 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sigaretiäril keerati hapnikku vähemaks

sigarett
Foto: Pixabay.com
Eelmise nädala lõpust ei tohi enam müüa erilise maitsega sigarette ja tubakat ning karmimaks muutusid ka e-sigarettide nõuded.

Euroopa liidu tubakadirektiivi üle võtnud seadus jõustus tegelikult juba eelmise aasta 20. mail, ent tootjatele ja müüjatele anti aasta üleminekuaega. Nüüd on tähtaeg kukkunud ning müüa ei tohi enam ka varem toodetud kaupa ega laojääke.

Kõikidel müüdavatel isekeeratava tubaka ja sigaretipakketidel peab nüüdsest olema pilthoiatus. Samuti ei tohi sigarettidele ega tubakale lisada maitse- ja lõhnaaineid. Muuhulgas tähendab see, et enam ei tohi müüa maitsekapslitega sigarette, mida tootjad tavapäraselt reklaamivad ingliskeelse sõnaga click.

Mentooliga sigarettidele on üleminekuaeg siiski pikem ning need peavad olema lettidelt kadunud alles 2020. aastaks.

Enam ei tohi tubakatoote pakendis olla ka trükitud kuponge, mis pakuvad allahindlust, tasuta jagamist või muid soodustusi. Samuti ei tohi pakendid luua muljet, et mõni sigaret on teistest parema biolagunevusega või keskkonna mõttes muul moel teistest parem.

Samuti ei tohi sigaretipakid viidata maitsele või lõhnale ega luua muljet, et mõni tubakatoode on teistest vähem kahjulik või et sel on näiteks ergutav või jõudu andev mõju.

Keelatud on ka nii tubakale kui e-sigareti vedelikule kofeiini või muu energiat andva aine lisamine. Samuti ei tohi tubakasse lisada aineid, mis muudavad suitsu värvi või aineid, mis hõlbustavad nikotiini bioloogilist omandamist.

Juunist karmistub tubakaseadus veelgi ning siis jõustub säte, mis keelab hoonetes asuvad suitsetamisalad.

Nikotiiniga e-sigareti vedelike purkide maksimaalne lubatud maht on nüüd 10 milliliitrit. Enne laupäeval jõustunud seadusemuudatust müüdi vedelikke ka kuni 100milliliitristes anumates.

Nikotiinisisaldus ei tohi vedelikul seejuures olla suurem kui 20 milligrammi liitrist. Lisaks peab vedeliku pakendil olema infoleht, kasutusjuhend ning hoiatus nikotiinisõltuvuse kohta.

Autor: Märt Belkin, Äripäev

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757