14. juuli 2017

Maksud: Läti jääb ikka paradiisisaareks

Autor: Andras Kralla

Ettevõtjate hinnangul püsib ka pärast Läti plaanitavaid aktsiisitõuse erinevus kahe riigi aktsiiside vahel suur.

Valkas ja Iklas SuperAlkot pidava SIA Aldar Latvia juhatuse liige Lauri Uibo on nimetanud Lätit keset Baltikumi tekkivaks paradiisisaareks. Kui Eesti poodidest Eesti klient lahkus, siis Läti poodidesse tahavad lisaks eestlastele oma toodangut müügile ka hankijad ja tootjad Leedust, Ungarist ning mujalt Euroopast, kus on samuti aktsiis tõusnud. Nende suure surve tõttu lähevad neil pakkumised järjest paremaks.

Nüüd on aga ka Läti valitsus otsustanud aasta pärast oma aktsiise tõsta. Sellest hoolimata Uibo paradiisisaare võrdlusest ei tagane, sest Eesti ja Läti aktsiide vahe püsib. „Aktsiisierinevus jääb ju tegelikult ikkagi suur, sest ega Eesti ju ka ei peatu siin. Vähemalt ma ei näe küll sellist mõtet meie valitsuse peas,“ ütles ta Läti maksumuudatuste peale.

Ka Saku Õlletehase juhatuse liige Jaan Härms märkis, et arvestada tuleb aktsiiside võrdlusbaaside suurt erinevust ja Eestis ees ootavat täiendavat maksutõusu uuel aastal. „Seetõttu ka Läti planeeritava aktsiisitõusu järel järgmise aasta suvel jääb aktsiiside erinevus lõunanaabritega 3,3-kordseks,“ rääkis ta ja lisas, et praegu on meie õlleaktsiiside vahe 3,4 korda ja sellest tulenev jaehindade erinevus tarbijate jaoks on 2–2,5 korda.

Loe pikemalt Äripäevast.

Autor: Kristel Härma, Äripäev

Jaga lugu
Kaubandus.ee toetajad:
Maarit EermeKaubandus.ee juht-toimetajaTel: 51 44 884
Merilin MerilaKaubandus.ee toimetaja Tel: 5 105 933
Cätlin PuhkanKaubandus.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700