Autor: Kaubandus.ee • 25. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kui keskmiselt küsitakse 20% alaealistelt alkoholi ostmisel dokumenti, siis Rimis on see näitaja ligi 60%

Terve Eesti SA ja Rimi korraldatud noorte riskikäitumist ning alkoholitarbimist käsitlev arutelu „Räägime ajud puhtaks“, kus Rimi vastutustundliku ettevõtluse ekspert Katrin Bats sõnas, et Rimi hea tulemuse taga dokumendi küsimisel on müüjate testimine ning regulaarne teavitustöö.

Rimi vastutustundliku ettevõtluse ekspert Katrin Bats tõi välja, et Eestis ei ole sellist süsteemi nagu Rootsis ja Soomes, kus alkoholi müüakse muust kaubast eraldi, kuid ei saa välistada, et ka meil kunagi nii läheb. „Teeme sisulist tööd oma teenindajatega – teenindajad, kes teadlikult mõtlevad sellele, miks on olemas need seadused, mis keelavad alaealistele ja joobes inimestele alkoholi müümise, oskavad paremini kasvatada ka oma lapsi ning märkavad poodides teiste omi. Rimis tegeletakse teeninduskontseptsiooniga, mille sisuks on see, et parema teeninduse taga on hea inimene. See on valdkond, millega plaanime ka edaspidi jätkuvalt tööd teha.”

Eesti Noorteühenduste Liidu esimees Roger Tibar ja malevlane ning abiturient Markus Rosin olid sama meelt, et kõige olulisem koht on noore jaoks kodu. „Kõige olulisem on noorele kodu – kas vanemad oskavad temaga suhelda? Kas nad ootavad teda koju ka siis, kui laps on meelemürke tarbinud? Kas nad oskavad analüüsida, mis juhtus?” küsis Roger Tibar. „Olen nõus sellega, et kool peab soodustama sotsiaalsete oskuste arengut. Nutiajastu on sotsiaalsed oskused viinud alla. See on suur puudus formaalhariduses. Meil ei ole koolikeskkonda, kus saaksime argumenteerida – tihti on koolis olulised ainult raamatufaktid. Õpetajad peaks tunnustama rohkem koolivälist õpet.“

Markus Rosin märkis samuti, et kõik algab kodust, küll aga võib kool olla suur mõjutaja: „Olen lõpetanud 32. keskkooli ja meid tunnustati aasta tervise teoga. Sai loodud organisatsioon Spordivaim. Oluline on, et noored oleks hõivatud. Näen kõrvalt, et meie loodud organisatsioon hoiab noori tegevuses. Soovitus teistele Eesti koolidele: aktivism võiks olla koolis valikkursus, õpilased tahavad panustada kooli arengusse.“

Inspiratsioonikõne pidas Jón Sigfússon Islandilt Reykjaviki ülikoolist. Arutelul osalesid psühholoog ja perekeskus Sina Mina juht Kaileen Mägi, Rimi vastutustundliku ettevõtluse ekspert Katrin Bats, Eesti Jalgpalli Liidu president Aivar Pohlak, psühhoterapeut ja lastepsühhiaater Piret Visnapuu-Bernadt, Eesti Noorteühenduste Liidu esimees Roger Tibar, Avatud Kooli ja SA Kiusamisvaba Kool sotsiaalsete-emotsionaalsete oskuste programmi vabatahtlik Liisa Ringo, malevlane ja abiturient Markus Rosin, noorsoopolitseinik Sille Roosimaa ja mitmed teised. Modereeris Kuku raadio peatoimetaja Hindrek Riikoja.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070