Autor: Äripäev • 8. august 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Oleg Gross majandab oma ärisid edukalt

Meil ei ole olnud lineaarne, sirgjooneline tõus, meil on see siksakiline, aga kindlalt tõusus, rääkis ärimees Oleg Gross oma ettevõtete majandustulemustest.
Oleg Gross
Foto: Andras Kralla

ASi OG Elektra omanik Oleg Gross on rikaste koondtabelis 30. kohal ja paistab silma erakordse saavutusega: ta on ainsana oma varandust vääramatult kasvatanud.

„Mul kõrvad puhkavad, kui kuulen teid ütlemas, et oleme stabiilselt ja edukalt majandanud,“ lausub Gross. Ta lisab, et see teeb talle rõõmu, et see nii on ning ta peab seda loogiliseks, et see nii on.

Kui 2001. aasta Rikaste TOPis oli Grossi vara väärtus 2,7 miljonit eurot, siis 2016. aastal ilmunud edetabeli järgi oli tal vara 98,8 miljoni euro eest, mis andis talle ka läbi aegade parima, 15. koha. Kõige madalamal, 80. kohal oli Gross 2008. aastal ehk ajal, kui paljud ettevõtjaid tegid tänu majandusbuumile oma parima tulemuse.

Keskmiselt on Grossi vara igal aastal kasvanud 6,9 miljoni euro võrra.

Gross peab edu pandiks seda, et tema ettevõte on nii-öelda reaalne, mitte virtuaalne. „Meil on kõik reaalselt katsutavad asjad, me tegutseme reaalse elu keskel,“ seletas ta. „Kaubandus on ühtpidi väga raske valdkond, aga teistpidi väga stabiilne. Nii kaua, kui inimene elab, nii kaua ta sööb. Inimesed käivad iga päev poes, näiteks majandussurutise ajal jätsid inimesed võib-olla elektri eest maksmata, aga leiva ostsid nad lauale.“

Gross on rikaste koondtabelis olevatest ärimeestest üks väheseid, kes tegutseb vaid koduturul. See on olnud tema teadlik valik. „Eesti turul on raske tegutseda, aga see turg on suhteliselt stabiilne ja peamine – me ju tunneme koduturgu hästi,“ räägib Gross. „Olen veendunud, et meil on Eestis veel ruumi areneda küll ja küll.“

OG Elektra alustas 1992. aastal tegevust kahe kauplusega. 2001. aasta lõpus oli ketis 19 poodi ja praegu on 63 poodi. Kui algul tegutseti valdavalt Lääne-Virumaal, siis nüüd peaaegu kogu Eestis. Tallinnas ollakse alates 2002. aastast, praegu on pealinnas 15 kauplust. Alates 2000. aastast tegutseb AS OG Elektra Tootmine, mis valmistab liha- ja linnulihatooteid ning kulinaaria- ja kondiitritooteid.

Tutvu Äripäeva koostatud suure ülevaatega, kuidas on rikkus jagunenud ja kasvanud viimasel 17 aastal.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757