Autor: Kaubandus.ee • 21. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Juhend tubaka väljapanekute peitmiseks vastavalt seadusandlusele

Eesti Kaupmeeste Liit andis koostöös Sotsiaalministeeriumiga välja tubakamüügi juhendi, mis on abiks kaupmeestele üleminekul 2019. aasta juulist kehtima hakkavatele tubakaseaduse karmistunud nõuetele.
Foto: Arvo Meeks/Scanpix

„Tubakatoodete müümisele hakkavad tuleva aasta juulist kehtima senisest oluliselt rangemad nõuded“, selgitas Kaupmeeste Liidu tegevjuht Nele Peil.

„Klient ei tohi poes tubakatooteid ega seonduvaid tooteid nagu piip või sigaretipaberid näha ilma neid müüjalt otse küsimata. Infot kaupluses müüdavate toodete kohta saab hinnakirjast, mida kauplejal on õigus mugavalt loetavana üles panna. Samuti on kauplusel lubatud kliendile anda tootekataloog, kus võivad sisalduda toodete pildid ning muu relevantne informatsioon, näiteks toote nikotiinisisalduse ja muu tehnilise info kohta,“ lisas Peil.

2018. aasta jaanuaris võttis Riigikogu vastu muudatused tubakaseaduses, mis keelavad tubaka väljapaneku ning tubakatoodete kaubamärkide presenteerimise kauplusekeskkonnas. Igasugune tubakatoodete visuaalne kujutamine, sealhulgas pildid kaubamärkidega, keelatakse. Hinnakiri võib olla vaid tekstiline. Küll aga on lubatud kauplusekeskkonnas välja panna sildid, et seal on müügil tubakatooted. Uued keelud jõustuvad 1.07.2019.

Juhendi sisu kujunes välja Tarbijakaitseameti, Sotsiaalministeeriumi, Majandus-ja Kommunikatsiooniministeeriumi ning Kaupmeeste Liidu esindajate töörühmas. Töörühma eesmärk oli selgitada seaduse lakoonilisi nõudeid ning anda vastuseid praktilistele küsimustele võimalike tubakakappide või jaoturite lahenduste valiku kohta ning selle kohta, millist kaubanduslikku teavet ja mis formaadis tohib tarbijatele tubakatoodete osas esitada.

JUHEND ON LEITAV SIIT.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757