Autor: Kaubandus.ee • 22. november 2018

Päästeamet kontrollib keskuste ja poodide tuleohutust

Päästeamet teatab, et detsembri esimesel nädalal kontrollitakse kogu Eestis kaubanduskeskustes ja poodides tuleohutust.
Foto: Raul Mee

Eesti kaubanduskeskuseid ja poode külastab aasta jooksul miljoneid inimesi. Jõulukuu saabumine toob kaubanduskeskustesse ja poodidesse tavapärasest veelgi rohkem külastajaid ning sellega seoses kutsub Päästeamet kaupmehi ja kaubanduskeskusi üles turvalisusele eriliselt suurt tähelepanu pöörama.

Suuremad ostukeskused on tänapäeval midagi enamat kui lihtsalt ostukeskkond, nendest on saanud ajaveetmise kohad, kus saab käia kinos, teha trenni, einestada pere ja sõpradega. Seepärast on väga oluline, et keskuste tuleohutusnõuded oleksid täidetud ning õnnetuse korral saaksid inimesed hoonest kiiresti ja ohutult välja.

Päästeamet näeb Eesti Kaupmeeste Liidus väga head koostööpartnerit, kellega koos kujundada ja edendada turvalisemat elu Eestis selle kaudu, et kaubanduspinnad, kus inimesed järjest enam aega veedavad, oleksid turvalised.

Sadade või tuhandete külastajatega kaubanduskeskustes on eelkõige oluline, et tekkinud tulekahju avastataks varakult ning inimesed saaksid ohtlikuks muutunud hoonest evakueeruda. Hoone peab vastama kehtivatele tuleohutusnõuetele: tuletõkkesektsioonid, tulekahjusignalisatsiooni ning turvavalgustuse olemasolu ja toimimine, evakuatsiooniteede ja –pääsude korrashoid jne.

Varasematel kontrollkäikudel on inspektoritele jäänud silma, et probleeme on olnud evakuatsiooniteede, -pääsude ja -ustega, seda just pühade eel, kui kaupa kiputakse evakuatsiooniteedel hoiustama.

Teine probleem on seotud kaubanduskeskustes toimuvate väga sagedaste ümberkorraldustega, kus kiputakse ära unustama, et kui poe planeeringut muudetakse, siis tuleb ka tuleohutuspaigaldiste asukohad üle vaadata.

Tuletame siinkohal meelde 6 põhilist ohutusnõuet, mida kindlasti silmas pidada tuleks:

1. Kontrollige tulekahju signalisatsioonisüsteemi andureid ja keskseadet, et seal ei oleks rikkeid

2. Veenduge, et evakuatsioonimärgistus ja valgustus oleks kogu evakuatsioonitee ulatuses nähtav ja töökorras

3. Riiulite vahele jätke vähemalt 80 cm liikumisruumi ning vahekäikude ja evakuatsiooniteede minimaalne laius peaks olema vähemalt 120 cm

4. Evakuatsiooniteele jäävad uksed ja läbipääsud ei tohi olla tõkestatud ega lukustatud vaid peavad olema vabalt läbitavad ning võtmeta avatavad

5. Hoidke tuletõkkeuksed suletud asendis, et suits ja tuli tulekahju olukorras hoones ei leviks

6. Personal oleks koolitatud selliselt, et nad oskaksid ja julgeksid ohuolukorras koordineeritult inimesi hoonest välja aidata

Kaubandushoonetes on aastatel 2015-2017 olnud keskmiselt 28 tulekahju aastas. Enim leidis selliseid sündmuseid aset 2015. aastal, kui toimus 38 põlengut. 2017. aastal toimus 21 tulekahju ning 2016. aastal 24 kaubandushoone põlengut. Tulekahjud on peamiselt alguse saanud kas elektriseadmetest ja -paigaldistest või lahtise tule kasutamisest. Need kaks põhjust moodustavad üle poolte kaubandushoonete tulekahjude tekkepõhjustest. 2018. aasta 10 kuuga on aset leidnud 26 kaubandushoone tulekahju. Neist 10 sai alguse elektriseadmetest ja – paigaldistest ning 6 lahtise tule kasutamisest.

Ühtlasi tuletab Päästeamet meelde, et tuleohutuse seaduse järgi saab ohutu evakuatsiooni takistamise eest juriidilist isikut trahvida kuni 3200 euro ulatuses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070