Autor: Kaubandus.ee • 24. aprill 2019

Creditinfo: hulgi- ja jaekaupmehed on maksuvõlglaste TOP3 hulgas

Creditinfo Eesti värskest ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2018. aasta teisel poolel moodustasid kolme sektori ettevõtete maksuvõlad: töötlev tööstus, ehitus ja hulgi-ja jaekaubandus 64% maksevõlgade kogusummast.

Statistikatst selgub,e t 2018. aasta teisel poolel vähenes ettevõtete maksehäirete koondsumma 8% samas kui maksuvõlgade koondsumma kasvas ligi 18%.

Samal ajal on ettevõtete summaarne müügitulu aastases võrdluses kasvanud ligi 12% võrra 59,5 miljardi euroni. Seega on ettevõtete võlagade koondsumma osakaal nende koondkäibesse endiselt madalal tasemel ning aastaga vähenenud 0,18 protsendilt 0,17%-le. Võlgade koondsummast moodustasid maksuvõlad 64,9 miljonit eurot ja maksehäired 35,2 miljonit eurot.

Suurima osa maksehäirete summast moodustvad töötleva tööstuse (25,9%), ehituse (21,9%) ja veonduse-laonduse (15%) sektoris tegutsevate ettevõtete võlgnevused. 10,7% hulgi- ja jaekaubandsettevõtetel esineb maksehäireid.

Maksuvõlgade kogusummast pea 64% moodustavad kolme sektori ettevõtete maksuvõlad: töötlev tööstus (27% kogu maksuvõla summast), ehitus (19%) ja hulgi- ja jaekaubandus (18%). Selle summa moodustavad 5,4% kogu valdkonna ettevõtetest.

Kõrge krediidiriskiga ettevõte arv Eestis oli 2018. aasta teisel poolel jätkuvalt viimase kolme aasta madalaimal tasemel – 11,7%. Hulgi- ja jaekaubanduses on kõrge krediidiriskiga 12,9% ettevõtetest.

Maksehäiretega ettevõtete osakaal vähenes 2018. aasta teisel poolel 3,3 protsendilt 3%-ni, mis arvuliselt tähendab, et maksehäireid esines 2902 aktiivsel ettevõttel. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal samuti veidi vähenes: 6,1 protsendilt 5,8%-ni ehk riigile oli võlgu 5554 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Võlglaste osakaal nii maksehäirete kui ka maksuvõlgade puhul oli suurim majutuses-toitlustuses, ehituses ja veonduses-laonduses.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Merit VõigemastKaubandus.ee toimetajaTel: 5471 0757