Autor: Kaubandus.ee • 10. juuli 2019

SuperAlko Läti juht: tubakatoodete müük piiril kasvab

Valitsus otsustas juulist langetada õlle- ja kange alkoholi aktsiisi, kuid SuperAlko Läti kaupluste juhi Lauri Uibo sõnul pole käibe langust ette näha, kuna õllekohver jääb piiril endiselt soodsamaks ja kliendid hindavad piiripoodide suuremat sortimenti. Üha suuremates kogustes ostetakse soodsama hinna tõttu ka tubakatooteid.
Foto: Mailiis Ollino, Scanpix

„Saame vähemalt oma kaupluste põhjal kinnitada, et piirikaubandus pole kuhugi kadunud. Võrredes mullusega on kiire kasv peatunud, kuid mahtude vähenemisse me ei usu, sest õllekohver jääb piirikauplustes endiselt 2-3 eurot odavamaks ja oleme täheldanud, et lisaks hinna argumendile külastatakse piiripoode, sest siin on kordades suurem sortiment. Mõned kliendid tulevadki meile spetsiaalselt Läti õlu ostma,“ ütles SIA Aldar Latvia juhatuse liige Lauri Uibo. „Kindlasti räägib käibemahtude langemise vastu ka see, et Läti valitsus otsustas alandada esimesest augustist kange alkoholi aktsiisi 15 protsendi võrra.“

Kuigi alkoholi müügimahud enam kiiresti ei kasva, siis tubakatooteid müüakse üha enam. „Sarnaselt alkoholile on Lätis ka tubakatoodete aktsiisid madalamad. Sigarettide puhul on hinnavahe ligi kümme protsenti, e-sigareti vedeliku puhul aga kohati mitmekordne,“ selgitas Uibo. „Tavalise sigarette ostetakse üldiselt alkoholiga kaasa ja üksnes selle pärast kohale ei sõideta, kuid e-vedelike ja kuumutatud toodete puhul käituvad inimesed sageli teisiti.“

„Kui veel aasta tagasi oli uutest tubakatoodetest müüvaim kaup e-vedelikud, siis varsti on kuumutavate toodete käibenumbrid neist möödumas. Müüme ainuüksi üle saja IQOS seadme kuus ja hiitside koguläbimüük on juba poole miljoni kanti,“ ütles Uibo. „Tundub, et inimesed on üha rohkem asendamas traditsioonilisi sigarette uute toodetega, mis on neile sobilikumad. Kindlasti mängib kuumutatavate toodete läbimüügi kasuks meil ka see, et need pole erinevalt Lätist seadusandluse tõttu Eestis endiselt kättesaadavad,“ lisas Uibo.

SuperAlko on 33 kauplusega Eesti suurim alkoholi jae- ja hulgimüügile spetsialiseerunud kauplustekett, mille Läti kaupluste operaatorettevõtteks on SIA Aldar Latvia. Lätis asuvad SuperAlko poed Valka linnas ja Ikla-Ainazi ning Murati-Veclaiecene piiripunktides.

Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Kaubanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Maarit EermeKaubandus.ee juhtTel: 514 4884
Cätlin PuhkanKaubandus.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 5331 5700
Sigrid HiisKaubandus.ee toimetajaTel: 5681 4070